MOOLAADE (2004,SEN) - 8/10


 

Izraz "Moolaade" kako glasi naziv film koji je potkraj karijere i života snimio "otac afričkog filma" Ousmane Sembene, mogao bi se prevesti kao magična zaštita. Tu zaštitu će svojoj kćeri i grupi djevojčica pružiti žena iz sela u Burkini Faso, a zaštita se odnosi na jedan užasavajući ritual koji je vjerojatno i dalje zastupljen u nekim dijelovima Afrike. Taj užasavajući ritual naziva se žensko genitalno sakaćenje i podrazumijeva kirurško odstranjenje dijelova ženskog spolnog organa. Ovo "kirurško" naravno ne treba shvatiti doslovno jer te su operacije obično izvodili lokalni šamani i poglavice noževima ili nekakvim metalim bez anestezije, a mnoge djevojčice su umirale poslije tog bolesnog i užasavajućeg zahvata.

Sembeneov film oštro se protivi tom okrutnom primitivnom običaju, a snimljen je "Moolaade" u pomalo tipičnom afričkom cinema verite stilu te nevjerojatno podsjeća na dokumentarac. Nemamo dojam da je to igrani film, već sve to ovdje djeluje nevjerojatno stvarno i istinito, a zaštitu skupini djevojčica koje su pobjegle zbog te strašne prakse pružit će žena po imenu Colle. Ona je druga od tri žene seoskog uglednika čija je kćer Amasatou zaručena za mladića koji radi u Francuskoj, no problem je što ona još nije prošla tu groznu tradiciju. I dok Colle ne dopušta da na njenoj kćeri izvode te gadosti, Amasatou bi pristala na sakaćenje samo kako bi si osigurala društveni status i kako bi se mogla udati, no Colle ostaje neumoljiva.

Kada joj na vrata stignu četiri djevojčice koje su pobjegle i zatražiti od nje zaštitu, Colle će ih primiti i ispred svoje kuće nacrtati simboličnu liniju koja se naziva Moolaade i ona znači da unutra ne smije ući nitko tko traži djevojčice kako bi izveo zahvat. Ubrzo će se Colle naći u konfliktu sa cijelim selom, čak će i njen muž (kojem je ona, uzgred, omiljena od sviju žena) početi inzistirati da ne talasa i da se povinuje plemenskim pravilima jer njeno ponašanje šteti i njemu i njegovom statusu. No, Colle ne misli samo tako odustati i odlučna je u želji da zaštiti djevojke pa makar to i sama skupo platila. Iako je u vrijeme snimanja filma Dembele već prošao 80 godina, i dalje se snažno osjeti njegov humanističkih duh, njegova želja da se situacija u njegovoj voljenoj Africi promijeni na bolje.

Iako je tema ne samo teška i užasavajuća, već gotovo odbojna, on je snimio "Moolaade" na način da se tu gotovo uopće ne spominje ono što čeka te djevojčice, već se pretpostavlja da gledatelj to nekako podrazumijeva i shvaća bez detaljnih objašnjavanja. I prvenstveno je to film o snazi, volji, otporu i želji da se zaustavi nešto što se smatra lošim i pogubnim za društvom, no fino Dembele tu provlači i neke druge aktualne teme. Poput sukoba generacija te utjecaja modernosti na još uvijek prilično primitivne i zatvorene plemenske zajednice koje se u razmišljanjima i nisu puno pomaknule od života otprije 100 ili 200 godina. I ne samo utjecaja modernosti, već od straha od zapada i bojazni lokalnih ljudi da će utjecaj zapadnog svijeta ugroziti njihove identitete i uništiti njihov način života pa makar taj način podrazumijevao i nešto strašno poput onoga čime se film bavi. 

IMDB LINK 

Primjedbe