OLD HENRY (2021,SAD) - 7/10

 


Pokazao se ovaj niskobudžetni, minimalistički indie western kao pravo ugodno iznenađenje i kao još jedan od dokaza da za dobar i kvalitetan film nije nužno potreban velik budžet. Potvrdilo se da je ključna dobra ideja, pametna realizacija, a kada snimaš film u čijem je naslovu jasno da ga treba nositi određeni lik, tada je obično nužno jako dobro pogoditi s izborom glumca za tu ulogu. I ne pretjerano poznati američki filmaš Potsy Ponciroli koji je napisao i režirao ovaj westernčić premijerno prikazan u nekom od popratnih programa Venecije tu je svakako pogodio jer je za starog Henry izabrao karakternog američkog glumca Tima Blakea Nelsona. Njega i dalje najbolje vjerojatno pamtimo po ulozi Delmara u legendarnom "O Brother Where Art Thou?" braće Coen, a glumio je on i Bustera Scruggsa u njihovom za sada posljednjem zajedničkom filmu.

Starog Henryja ovdje prije čujemo nego što ga vidimo i priča on u offu kako se rodio u New Yorku pa preko Kanzasa, Arizone i New Mexica stigao u Oklahomu gdje se 1906. godine odvija radnja ovog filma. Stari Henry sada je udovac i farmer koji živi sa sinom tinejdžerom, a iako je stiglo novo stoljeće i čini se da su dani Divljeg zapada završili, ispostavit će se da to baš i nije tako. I da se naslutiti da je u prošlosti Henry prošao svašta i pomalo on podsjeća na Eastwoodovog Williama Munnyja iz "Unforgiven" te se on pod stare dane odlučio pritajiti i proživjeti ostatak života u miru te sina izvesti na pravi put. Jasno da mu se želja neće ispuniti jer jednog dana će u blizini svoje farme pronaći ranjenog čovjeka, a pored njega torbu punu novca.

Iako svjestan da bi si na vrat mogao navući probleme koji mu ne trebaju, odvest će on ranjenika kući, pokušati ga zaliječiti, no kao što smo vidjeli odmah u prologu, teritorijem Oklahome haraju neki sumnjivi i opasni tipovi. Tri jahača sa šerifovskim značkama koje predvodi tipični western negativac Ketchum (Stephen Dorff) jasno da traže tipa kojem je stari Henry odlučio pomoći. I lako je za pretpostaviti što će se dogoditi i da će misteriozni i okrutni jahači vrlo brzo zaključiti gdje bi to mogao biti tip kojeg traže, no nisu oni ni svjesni da je Henry puno tvrđi orah nego što su mogli zamisliti. Skriva on mnoge tajne, baš kao što i ovaj film nudi neka zanimljiva i ugodna iznenađenja, a i prije nego što dođe do završnog obračuna, kroz mutne flešbekove ranjenika, ali i zahvaljujući skrivenom kovčegu s oružjem, saznat ćemo da stari Henry nije bilo tko. Bio je "Old Henry", na kraju, fini staromodni western kojeg ljubitelji žanra ne bi trebali propustiti.

IMDB LINK 

Primjedbe