SAVE THE TIGER (1973,SAD) - 8/10


 

Uloga vlasnika tvornice tekstila iz Los Angelesa Harryja Stonera donijela je Oscara za najbolju ulogu velikom američkom glumcu Jacku Lemmonu. Iako ovog sjajnog glumca ipak ponajviše pamtimo po ulogama u komedijama kao što su "Neki to vole vruće" ili "Apartman", Lemmon je bio i izniman dramski glumac, a ova uloga to potvrđuje. U kompleksnoj modernističkoj drami u kojoj pratimo dan i pol u životu posrnulog poduzetnika, propitkuje se i stanje u tadašnjoj Americi, a dobrim dijelom je i na svojim plećima cijelu ovu priču iznio Lemmon. "Save the Tiger" je ujedno i moćna karakterna studija i praktički u svakoj sceni pratimo Stonera dok on očajnički pokušava spasiti tvornicu kojoj prijeti bankrot, no kako će vrijeme prolaziti, sve će nam postajati jasnije da on prvenstveno pokušava spasiti sebe.

Hary Stoner je čovjek od pedesetak godina koji si je uspio omogućiti relativno lagodan i kvalitetan život. Kćer mu studira u Švicarskoj, on i žena žive u vili u dobrom kvartu Los Angelesa, a on je veteran II svjetskog rata kojeg i dalje povremeno prate ružni snovi. Jedna takva noćna mora probudit će ga u uvodnoj sceni, a brzo će nam postati jasno da Harry sebe smatra dobrim čovjekom i uzornim građaninom. Vlasnik je on tekstilne kompanije / modne kuće koji doprinosi ekonomiji, zapošljava četrdesetak ljudi, brine za svoju obitelj, no našao se u problemu jer nije platio poreze za prethodnu godinu. On i njegov računovođa malo su se zaigrali i pokušali kemijati s knjigama, no naravno da je to porezna shvatila i sada u dva dana mora platiti dug. A novca za to baš i nema i sve to e događa u danu kada njegova kompanija predstavlja novu liniju odjeće i stižu u Los Angeles potencijalni klijenti sa svih strana Amerike.

I neki od njih su nastrani perverznjaci kojima mora osigurati usluge posebnih prostitutki, stalno ga ljudi vuku za rukave, dok on smišlja plan kako podmetnuti požar u vlastitoj tvornici i izvući što se izvući može od osiguranja. I dok djeluje da mu se svakog časa život može raspasti u komadiće, on iz tjeskobe, očaja ili čega već kao da počinje razmišljati kako mu je život bio puno jednostavniji kad je bio mlad bez obzira što je dobar dio mladosti proveo u ratu. Stalno se on pokušava prisjetiti sastava omiljene bejzbolske momčadi, a i sam je nekoć sanjao profesionalnu karijeru. I cijelo to vrijeme razmišlja kad je to točno njegov život krenuo u krivom smjeru i kao da je tek sada shvatio da je postao čovjek koji vara sve oko sebe, mulja, kemija, krade ideje od konkurenata, čak i razmišlja o angažiranju tipa koji će podmetnuti požar.

Bez obzira što se scenerij kojeg je napisao Steve Shagan doista dotiče brojnih aktualnih tema i što se ponekad čini da si je zadao prevelik zalogaj, Lemmon kao Harry, ali i Jack Gilford kao njegov partner Phil Greene nose cijeli ovaj dinamičan film iznimnog tempa. "Save the Tiger" je film o moralu i njegovom gubitku, ali i svjesnosti lika da je negdje putem postao ne samo nemoralna, već i nepoštena i pokvarena osoba spremna učiniti sve da bi izvukla sebe. Može se na ovaj film gledati i kao na kritiku sistema i društva prepunog takvih tipova sposobnih bez problema s palube otresti cijelu posadu samo kako bi sačuvali vlastitu kožu. No, najveća vrijednost ovog filma je što Harry i nije ljigavac kojeg je lako mrziti. Iako nam je jasno što to on smjera, relativno nam se lako staviti u njegovu poziciju i pokušati ga shvatiti.

IMDB LINK 

Primjedbe