THE FORGOTTEN BATTLE (2020,NIZ) - 8/10




 

Nakon "The East" (Oost u originalu) Jima Taihuttua, snimili su Nizozemci u 2020. godini još jedan izniman i produkcijski gotovo pa savršen ratni film. Za razliku od "Istoka" čija se radnja odvija u nekadašnjoj nizozemskoj koloniji Indoneziji odmah nakon II svjetskog rata, "The Forgotten Battle" koji je po scenariju Paule van der Oest snimio Matthijs van Heijningen (remake kultnog Carpenterovog "The Thing") zbiva se u dobroj staroj Europi. I to u jesen 1944. godine, nekoliko mjeseci nakon iskrcavanja u Normandiji kada su saveznici krenuli u oslobađanje Europe od nacista. Naziv filma "Izgubljena bitka" referira se na ne pretjerano poznatu bitku iz II svjetskog rata odnosno bitku za Scheldt. Scheldt je rijeka koja do mora vodi važnu belgijsku luku Antwerp. I dok su saveznici uspjeli doći do grada, obale estuarija koje vode do Antwerpa i dalje su krajem rujna 1944. pod kontrolom nacista.

Estuarij je iznimno važan za saveznike kako bi brodovima mogi dopremiti opremu do luke, a događaje iz još uvijek okupirane nizozemske pokrajine Zeeland (koja se nalazi na samom jugu zemlje i graniči s Belgijom) koji su prethodili ovoj bitci, pratimo iz perspektive tri lika. Will je mladi britanski pilot koji će sa svojom posadom završiti iza neprijateljskih linija. Marinus je mladi Nizozemac koji se prijavio u njemački Wermacht i nakon ranjavanja na istočnom frontu prebačen je u kancelariju upravo u Zeelandu. Teuntje je pak lokalna djevojka koja radi u uredu kolaboracionističkog gradonačelnika, dok je njen otac liječnik, a mlađi brat joj je član nizozemskog pokreta otpora. Naravno da će se njihove priče do kraja povezati i ispreplesti, a snimio je Van Heijnigen kvalitetan ratni film koji u sebi ima sve ono što dobra ratna drama treba imati.

Od prvih scena je očito da je to kvalitetna produkcija i bio je "The Forgotten Battle" i prvi nizozemski film snimljen za Netflix, a s budžetom od 14 milijuna eura to je i drugi najskuplji film u nizozemskoj povijesti nakon Verhoevenove "Crne knjige". Iako je od troje glavnih likova britanski pilot ostao možda nekako najtanji i najslabiji, druga dva glavna lika su sjajno izgrađena i odlično su ih utjelovili mladi nizozemski glumci Gijs Blom i Susan Radder. Posebno je dobar lik mladog Nizozemca u nacističkoj armiji koji će s vremenom početi shvaćati ne samo posljedice svog izbora, već će mu postajati jasno da je izabrao stranu negativaca. Iako je nekoć vjerojatno mislio da se priključivanjem nacistima bori na pravoj strani, shvatit će on iz prve ruke svo zlo tog režima te će činjenica da se zapravo bori protiv interesa svoje zemlje i protiv svojih ljudi imati snažan utjecaj na njega.

S obzirom na izniman budžet za europske prilike, jasno da ima tu i pregršt brojnih i iznimno izvedenih scena rata, a na festivalu nizozemskog filma osvojio je nagrade praktički za sve tehničke kategorije što samo potvrđuje da je "The Forgotten Battle" film snimljen na iznimno visokoj razini. Ono što posebno veseli, uspio je Van Heijnigen izbjeći nerijetko klasično upadanje u vode patetike, što se ponekad zna dogoditi kad su ovakve ratne drame u pitanju, kao i nepotrebno moraliziranje i propovijedanje. Kvalitetan, dinamičan, uzbudljiv i emotivan ratni film s kojim oni koji vole ovaj žanr sigurno neće promašiti.

IMDB LINK 

Primjedbe