THE GUILTY (2021,SAD) - 6,5/10


 

U najnovijoj epizodi serijala Amerikanci upoznaju europski film, na red za remake stigl je još jedna danska uspješnica. Riječ je zaista impresivnom trileru "Den skylidge" Gustava Möllera, uzbudljivom minimalističkom filmu koji je s razlogom osvojio četrdesetak nagrada na festivalima i u izborima za najbolji film godine. Kao što je bio slučaj s nedavnim "After the Wedding" ili "Blackbird", američki copy-pasteri nisu se ni potrudili barem djelomično promijeniti ako već ne dobitni koncept, onda barem malo promijeniti priču jer svima nama koji smo gledali danske originale od početka do kraja je jasno što će se i kako tu dogoditi. No, za potrebe očito samodostatnog američkog tržišta to očito i nije nužno jer što bi Amerikanci gledali neke strane filmove na nekom čudnom jeziku i još s titlovima.

Zato i ova tipična američka prepisivačina jednostavno ne može imati višu ocjenu, bez obzira što je sve to kvalitetno napravljeno i što je Jake Gyllenhaal vrlo dobar u ulozi u kojoj se u danskom originalu predstavio Jakob Cedergren. Gyllenhaal je tako Joe Baylor, policajac iz Los Angelesa koji je po kazni prebačen u centar za pozive dok čeka saslušanje na sudu zbog incidenta u kojem je sudjelovao nekoliko mjeseci ranije. Los Angelesom i Kalifornijom bijesne požari, sve službe imaju pune ruke posla, a telefoni ondje ne prestaju zvoniti. Već pri kraju smjene Joe će dobiti poziv žene koja tvrdi da je oteta, a ovaj najblaže rečeno temperamenti tip koji ima problema s astmom, potpuno će se posvetiti rješenju tog slučaja.

I opet je cijeli film snimljen isključivo iz perspektive policajca dispečera i opet je on praktički jedini lik čije lice vidimo (uz povremene minimalne upadice njegovih kolega u Call centru). I opet taj koncept funkcionira jako dobro, no problem je samo što svi oni koji su gledali danski "The Guilty" imaju nevjerojatan osjećaj deja vua. Zaista me užasno iritira ta američka lijenost da ne mogu bar ni minimalno promijeniti nešto u odnosu na original, tim više što scenarij ovdje potpisuje gospodin Nic Pizzolatto. Čovjek koji je napisao seriju "True Detective" ovdje je koji milijunčić pokupio tako što je originalni danski scenarij ubacio u Google Translate, promijenio imena likova i mjesta i to je to. Iskusnom režiseru Antoine Fuquai (Training Day), majstoru akcijskih filmova, nema se tu što prigovoriti i on je svoj zadatak odradio na razini, no što to vrijedi kad smo sve ovo već vidjeli. 

IMDB LINK 

Primjedbe