THE NIGHT HOUSE (2020,SAD) - 7/10


 

Evo jednog i više nego solidnog, pomalo staromodnog miksa horora i psihološke drame koju je prema scenariju Bena Collinsa i Lukea Piotrowskog snimio David Bruckner (također dobar horor "The Ritual" iz 2017). Nije to jedan od onih horora koji šokira neki brutalnim scenama, jump scareovima ili sličnim umjetnim pojačavačima dojma koje nerijetko pretjerano i nesusvislo koriste mnogi. Više je to ugođajna i nelagodna supernatural gothic drama koja uzore pronalazi u nekim starim klasicima (neizbježne su usporedbe s "The Innocents" s Deborah Kerr iz 1961. po kojem je 40 godina kasnije Španjolac Alejandro Amenabar snimio "The Others" s Nicole Kidman), nego tipični novovijeki horor. Prvi nelagodni i uznemirujući trenutak stiže odmah na početku kad saznajemo da je Beth (Rebecca Hall) prije koji dan ostala bez muža pošto si je on iz njoj potpuno nejasnih razloga odlučio oduzeti život.

Činilo se ovoj nastavnici engleskog da ima idealan život, muža koji je voli, posao koji voli, lijepu kućicu na jezeru izvan grada koju je vrijedni i odnedavno pokojni arhitekt sam izgradio, a onda šok. Pokušava ona shvatiti što se to uopće dogodilo i razumijeti koji bi mogli biti Owenovi razlozi za takav drastičan čin, a u kući će se početi događati neke čudne i nadnaravne stvari. Friška udovica paralelno će početi otkrivati i neke mračne tajne iz Owenovog života poput skrivenih knjiga o okultizmu, a pravo iznenađenje će stići kada počne proučavati sadržaj njegovog mobitela. Ispostavit će se da je mobitel pun fotografija djevojaka i žena koje joj nalikuju, a na sve to nadovezat će se jezive noćne more koje će postajati sve intenzivnije i djelovat će sve stvarnije.

Uvjerljivom izvedbom Hall nosi cijelu ovu priču jer istovremeno je ona i žrtva, ne samo šokantnog odlaska svog muža i činjenice da je preko noći ostala bez života koji je gradila, već je ona i svojevrsni istražitelj koji pokušava saznati što se to događa oko nje. Da ne spoilam previše jer skriva "The Night House" pregršt iznenađenja, povjerit će se Beth relativno brzo svojoj najboljoj prijateljici i kolegici Claire (Sarah Goldberg) da je i ona sama nekoć doživjela iskustvo blisko smrti, no fino se tu gradi priča sve do završne kulminacije. Baš kao i s prethodnim filmom, potvrdio je Bruckner da zna majstorski izvesti ovakav ugođajni, nelagodni, jezivi horor u kojem se upitnici samo gomilaju i koji se ističe u moru sadržajno sličnog hororskog bofla.

IMDB LINK 

Primjedbe