THE QUIET MAN (1952,SAD) - 8/10

 


John Ford jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih američkih filmaša svih vremena. Iako ga se danas uglavnom povezuje s klasičnim westernima u čijem snimanju je zaista bio nenadmašan, u karijeri koja je trajala više od pola stoljeća, snimio je on nevjerojatnih 140 filmova. Genijalci poput Orsona Wellesa i Ingmara Bergmana upravo su Forda istaknuli kao najvećeg redatelja svih vremena, a i dalje je on jedini čovjek koji je osvojio čak četiri Oscara za najboljeg režisera. Posljednji od ta četiri zlatna kipića stigao je za ovu romantičnu humornu dramu smještenu u Irsku početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, a bio je "The Quiet Man" netipičan film ne samo za njega i otklon gotovo od svega što je do tada snimao, već i za njegovog čestog suradnika, glavnog glumca Johna Waynea.

On je pak Sean Thornton, umirovljeni boksač koji je kao dijete napustio rodnu Irsku i cijeli život je proveo u Americi. Sada se odlučio vratiti kući u rodno selo u unutrašnjosti u kojem su, naravno, svi na njega već odavno zaboravili. Kako to već ide, vrlo brzo on će se zaljubiti u pomalo divlju i svojeglavu crvenokosu djevojku Mary Kate (Maureen O'Hara koja je u više filmova bila Wayneova partnerica), no problem je njen brat. Lokalni siledžija i Seanov rival za kupnju zemljišta Will (Victor McLaglen). Iako se radnja "Mirnog čovjeka" zbiva u Irskoj, Ford nije do kraja uspio pobjeći od estetike klasičnog westerna jer imamo tu opet teme kao što su borba za zemlju, lokalnog moćnika koji maltretira sve oko sebe te naravno autsajdera koji će promijeniti sve. No, dobri stari Ford ovim filmom kao da je, možda i neintencijski, parodirao samog sebe i svoje najpoznatije westerne te teme kojima se ranije bavio.

Kako je čest slučaj s mnogim filmovima koji su se tada snimali, djeluje "The Quiet Man" danas dosta arhaično, sentimentalno i ušećereno. Irsko društvo odmah nakon osamostaljenja od Velike Britanije on je prikazao pomalo bajkovito, baš kao što je i sjajna fotografija koja je Wintonu Hochu također donijela Oscara. Film je imao još šest nominacija, a premijeru je imao na slavnom festivalu u Veneciji, a najbolje bi se ovaj film moglo opisati kao humornu melodramu u kojoj je Ford otpustio kočnice i zamišljao kako bi to mogao izgledati život u zemlji njegovih roditelja pošto je i sam bio irskog porijekla. 

IMDB LINK 

Primjedbe