THE SHOOTING PARTY (1984,GBR) - 7/10


 

U ljeto 1913. godine, ni 12 mjeseci uoči Prvog svjetskog rata, na tipičnom engleskom aristokratskom imanju u vlasništvu Sir Randolpha Nettlebyja (posljednja uloga u karijeri Jamesa Masona koji je samo nekoliko mjeseci nakon završetka snimanja umro od srčanog udara) okupit će se društvo tipičnih britanskih i europskih aristokrata tog doba. Razlog njihovog okupljanja bit će lov na patke, a vrlo brzo počet će se osjećati napetosti i tenzije između pojedinih članova ovog društva. Posebno između mladog i načitanog Lionela Stephensa (Rupert Frazer) koji pokušava impresionirati Oliviu (Judi Bowker), ljepoticu udanu za starijeg aristokrata te okrutnog i samodopadnog Lorda Gilberta Harlipa (Edward Fox) kojeg pak žena Aline (Cheryl Campbell) praktički pred njegovim nosom vara sa stranim plemićem Ruebenom Hergesheimerom.

Okupilo se tu šaroliko društvo koje se čak i razlikuje u pogledima na svijet oko sebe, bez obzira što su svi plemstvo i što su rođeni sa zlatnim žlicama u ustima. No, svima im je jasno da se svijet oko njih mijenja i iako još nitko ne može naslutiti što će se dogoditi za godinu dana i da će svijet kojem pripadaju tako brzo završiti u ropotarnici povijesti, naslućuju oni da je zlatno doba dokone i beskorisne aristokracije odavno prošlo. Bio je "The Shooting Party" jedan od onih tipičnih britanskih kostimiranih filmova u kojem je okupljena zanimljiva i kvalitetna glumačka ekipa. Film je to u kojem je teško bilo koga izdvojiti kao glavnu ulogu i praktički svi likovi ovdje imat će neki trenutak za pokazivanje.

Naravno da je najviše u prvom planu stari Sir Randolph, mudri i šarmantni veleposjednik koji pokušava biti što pravedniji i pošteniji prema svojim podanicima. Lord Hartlip mu je zapravo sušta suprotnost, tipični aristokrat koji misli da može sve samo zato što je član plemstva, a kako nagovještaj zla koje se približava u vidu Prvog svjetskog rata, tako će i ova drama završiti tragedijom. Film počinje i završava lovom na divlje patke (ako se to može nazvati lovom jer guzonje lupaju po patkama koje im sluge prethodno puštaju na puškohvat iz kaveza), a u međuvremenu imamo tu standardne vinjete iz tog dokonog beskorisnog aristokratskog života. Dok muškarci pametuju o politici, žene ogovaraju svoje muževe i spletkare o tome kojeg bi mladog plemića bilo bolje uzeti za ženika. Kako bi ta zabava prošla bez maskenbala, a tu je i iritantni klinjo aristokrat koji za ljubimca ima divlju patku za koju je lako pretpostaviti što bi se s njom moglo dogoditi.

IMDB LINK 

Primjedbe