THE SONS OF SAM: DESCENT INTO DARKNESS (2021,SAD) - 9/10

 


Prije deset ili nešto više godina više ni sam ne znam kako sam naletio na knjigu "The Ultimate Evil" izvjesnog Mauryja Terryja. Ispostavilo se da je Maury američki istraživački novinar koji je praktički cijeli život posvetio rasvjetljavanju serija ubojstava koja su 1976. i 1977. godine zadesila New York. Iako je već u kolovozu 1977. godine uhićen tip koji se u pismima koja je slao policiji i novinama predstavljao "Son of Sam", a pravo ime mu je David Berkowitz (i dalje je u zatvoru), Terry je bio uvjeren da iza tih suludih i naizgled potpuno nasumičnih ubojstava mora biti neka šira priča. Terryjeva istraga pretvorila se u pravu opsesiju i stvorio je on nevjerojatnu teoriju o ovim zločinima koja seže i do raznih kultova, sotonista, čak Charlesa Mansona, a sjećam se da sam u trenucima čitanja te knjige razmišljao kako bi ova luda priča bila savršen materijal za neki dokumentarac.

Tog je mišljenja očito bio i američki dokumentarist Joshua Zeman koji je po Terryjevoj knjizi snimio četverodjelni dokumentarac. "The Sons of Sam" nominalno se uklapa u podžanr true-crime dokumentaraca, no najbolje bi se ova potpuno luda priča opisala kao priča o opsesiji čovjeka koji je izgubio svaki doticaj sa stvarnošću. Iako priča kreće s ubojstvima koja je kasnije priznao Berkowitz te je zbog više ubojstava i više ranjavanja on ubrzo i osuđen na nekoliko doživotnih robija, nastavlja se onime što je otkrio Maury Terry. Ili onime što je mislio da je otkrio jer cijela njegova priča zapravo je jedna od najluđih teorija zavjere koje smo ikad imali priliku vidjeti. No, kao što je čest slučaj s brojnim teorijama zavjere (ako nisu neke zaista potpuno idiotske), sve se u Terryjevoj priči nekako slaže i sve to izgleda kao da ima potpunog smisla.

Njegova knjiga objavljena je negdje sredinom osamdesetih kada je zanimanje za možda i najužasniju seriju ubojstava u Americi i dalje bilo iznimno. Prije toga nas režiser fino upoznaje s okolnostima odnosno uvodi nas u svijet raspadajućeg New Yorka sredinom sedamdesetih kojim je vladao kriminal i kaos. No, kada je u ljeto 1976. netko počeo bez ikakvih razloga i povoda nasumično pucati pištoljem na ljude, ubijati ih i ranjavati, u New Yorku je zavladala potpuna panika. Trajala je ta panika dobrih godinu dana i u tom razdoblju je Son of Sam napao desetak puta, a kada je uhićen potpuno poremećeni tada 24-godišnji poštar Berkowitz koji je tvrdio da mu je susjedov pas govorio da mora ubijati, histerija se nastavila. Svi su željeli znati tko je on, novine i televizije su se natjecale tko će imati neku ekskluzivu, a Terry je počeo zasebno istraživati ovaj slučaj. Iako je činjenica da u cijeloj ovoj priči ima nekih nelogičnosti, Terry je postao potpuno zaluđen ovim slučajem i odlučio je posvetiti cijeli život istrazi ovih zločina.

Bio je on uvjeren da mora postojati šira priča i da je nemoguće da je jedan luđak sve to radio, a ono što je Terry sljedećih godina otkrio (ili je mislio da je otkrio) je potpuno ludilo. Njegova navodna otkrića savršeno su se uklopila u novu masovnu histeriju koja je poharala osamdesetih Ameriku odnosno sotonizam i strah od sotonizma. Priča koju je osamdesetih predstavio Terry, a 35 godina kasnije u ovoj dokumentarnoj seriji Zeman, prelazi sve okvire normalnog i nekako sam dojma da je "The Sons of Sam" više priča o opsesiji jednog čovjeka koja ga je na kraju potjerala u potpuno ludilo, nego što je to sadržaj koji ozbiljno gleda na Terryjevu teoriju. Naravno da i dalje postoji zrno sumnje da to baš i nije bilo tako kao što tvrdi službena teorija, no takav je uostalom slučaj sa svakim malo većim misterijem. Priča je to i o senzacionalizmu i načinu na koji su se pratile i još uvijek prate slične užasne teme u Americi te o američkoj opsjednutosti i fascinaciji serijskim ubojicama, nasiljem i zlom. 

IMDB LINK 

Primjedbe