TIJUANA BIBLE (2019,FRA-MEX) - 6/10

 


Britanskog glumca Paula Andersona zasigurno najbolje pamtimo kao divljeg Arthura Shelbyja u seriji "Peaky Blinders", a u ovom filmu snimljenoj u francusko - meksičkoj koprodukciji on je pravi mršavi pas na heroinu, cracku i tko zna čemu koji je zaglavio s krive strane zida, u Tijuani. Nakon što je odradio tri ture u Iraku, njegov Nick odlučio je pobjeći od svijeta upravo u Tijuanu, nimalo ugodno mjestašce kojim vladaju kriminal i karteli, a gradove umjesto ukrasnih božićnih drvaca ukrašavaju obezglavljena tijela koja vise s mostova. I fino se ovaj izmučeni tip uspio uklopiti u kaotičnu svakodnevicu Tijuane te navigira on snalažljivo među svakakvim tipovima, a jedan od njih, lokalni šef simpatičnog naziva Topo (Krtica) natjerat će ga da pripazi na ženu koja se ondje pojavila u potrazi za bratom.

Anin (Adriana Paz) brat je bio američki vojnik koji je potom deportiran u Meksiko, a od tada mu se gubi svaki glas. Iako će je u početku pokušati navesti da što prije napusti Tijuanu, Nick će se u potragu uključiti i više nego što je to planirao. Francuski filmaš Jean - Charles Hue prije nekoliko godina se u Cannesu predstavio upečatljivim "Eat Your Bones" tako da "Tijuana Bible" ipak predstavlja određeni korak natrag. Snimio je Hue ovo u realističnom, gotovo pa dokumentarističkom stilu kamerom iz ruke na stvarnim lokacijama koje djeluju zaista, zaista opasno. Činjenica da je neko vrijeme čak živio u Tijuani, omogućila je Hueu da snima scene u onim dijelovima grada u kojima bi se to rijetko koji filmaš odlučio činiti, a za brojne sporedne likove angažirao je stvarne najblaže rečeno živopisne lokalce.

Neke scene snimane su čak i na nekim nevjerojatno opasnim lokacijama kao što je kanal u kojem kriminalci redovito odbacuju tijela ubijenih, a to da je sve ovdje stvarno, zaista se i osjeti u ovom filmu. Ipak, iako je Hue uspio na nevjerojatan način doprijeti do tih možda i najopasnijih ulica svijeta u koju je smjestio radnju svog filma, "Tijuana Bible" se ipak pokazao kao određeno razočaranje. Pomalo kao meksička varijacija na temu Ferrarinog "Bad Liutenanta" o izmučenom tipu, ovisniku koji je izgubio svaku nadu i potpuno se prepustio agoniji, a koji će ipak pronaći određenu priliku za iskupljenje. Solidno i ništa više iako je ovo imalo puno potencijala. 

IMDB LINK 

Primjedbe