BOILING POINT (2021,GBR) - 7,5/10


 

Imali smo priliku već pogledati pregršt filmovima čiji su glavni protagonisti kuhari i koji su pokušali dočarati dinamiku jednog restorana, no rijetko koji film je uspio u tome kao ova britanska indie drama. Britanac Philip Barantini filmom koji je zapravo produžetak istoimenog kratkog filma iz 2019. godine predstavio se na festivalu u Karlovim Varima, a imao je "Boiling Point" čak 11 nominacija u izboru za najbolji britanski nezavisni film. Potvrdio je od toga tri (kasting, zvuk, fotografija), a trebalo je za sve ovo puno vještine pošto je cijeli film snimljen u jednom, jedincatom neprekidnom kadru. Na taj način dodatno smo dobili dojam kaotičnosti, stresa i svih ostalih problema koji vjerojatno idu uz ovaj posao. I to na najprometniji dan u cijeloj godini jer je Badnja večer i restoran je krcat.

Glavni lik je šef kuhinje Andy (odlični Stephen Graham), sredovječni tip koji očito ima i privatnih problema jer u uvodnim scenama on pokušava dobiti bivšu ženu na mobitel i opravdava joj se zašto je zbog gužve zaboravio na dijete. Vremena za popravak situacije nema jer restoran samo što se nije otvorio, on kasni, cijela ekipa je nervozna i osjete se sitne trzavice jer znaju što ih čeka, a jasno da postoje i neke nesuglasice među osobljem. Ipak, uglavnom jedni drugima drže leđa, a kada se vrata restorana otvore, doslovno kreće kaos. Nenajavljeno stiže poznati celebrity chef koji očito ima neku prošlost s Andyjem, tu su neki naporni infuenceri koji stalno nešto žicaju, obitelj koja stalno nešto zanovijeta i otvoreno je neprijateljski raspoložena prema crnoj konobarici zaduženoj za njihov stol.

Baš kao što i naziv filma sugerira, situacija se sve više približava točki ključanja, a sve će naizgled eskalirati kada jednoj gošći pozli jer je netko od kuhara zaboravio da je žena alergična na orašaste plodove. Da situacija bude gora, svi su dodatno iziritirani jer je uoči otvorenja restoran posjetio sanitarni inspektor i našao brojne nepravilnosti, a kako vrijeme prolazi, Andy se počinje sve više raspadati i shvaćamo da mu situacija bespovratno klizi iz ruku. Snimio je Barantini film sjajne dinamike i luđačkog tempa koji izvanredno hvata atmosferu u jednom takvom restoranu.

IMDB LINK 

Primjedbe