BURNING (2021,AUS) - 7/10


 

Gori gora, gori borovina, pjevao je Mate Bulić ili neki slični šund pjevač, a Australci bi očito uglas mogli zapjevati gori buš, gori buševina. Možda ovaj loš pokušaj šale zapravo i nije prikladan za jedan iznimno ozbiljan i problemski dokumentarac kao što je "Burning" koji je snimila već iskusna dokumentaristica Eva Orner. Kao što sam naziv filma sugerira, bavi se ovaj film problematikom požara u njenoj zemlji, požara koji iz godine u godinu postaju sve razorniji i zahvaćaju sve veće površine, a kako je i red kad su u pitanju slični environmentalistički filmovi, nudi ona i neka rješenja za taj problem. No, iako su rješenja za pokušaj u ovom slučaju doslovnog gašenja požara poznata, dao bih se kladiti da se ništa od toga neće primijeniti i da bi sljedećih godina i desetljeća moglo biti samo još gore.

Vidimo i tu da su svi u Australiji jako dobro upoznati s problematikom i da su svi svjesni da požari nikad nisu bili razorniji, a požarna sezona dugotrajnija, no nema tu gotovo nikakve reakcije. I to u jednoj Australiji, zemlji za koju bi čovjek pomislio da je normalna, a što onda očekivati od zemalja u razvoju. Vidimo ovdje zaista šokantne snimke požara iz 2019. i 2020. godine koji su doslovno proždirali cijela naselja i kako posljednjih godina gore i neke prašume koje su uvijek imale dovoljno vlage. Vidimo kako se stotine tisuće hektara šumskih površina pretvara u pustinje, kako ljudi upozoravaju vlasti na ono što se događa, a kako tamošnji establišment gura glavu u pijesak i ne želi prihvatiti očigledno iz dnevno političkih i dnevno ekonomskih razloga.

Pomalo me već stvarno živciraju ovakvi dokumentarni filmovi. I to ne iz razloga što su loši, baš suprotno. Živciraju me jer sve to stalno vidimo i sve to dobro znamo, a od jednog do drugog dokumentarca slične tematike, apsolutno ništa se ne mijenja i ne događa. Baš kao što kaže vatrogasni zapovjednik u filmu, čovjek koji je jedan od glavnih sugovornika, uvijek je u Australiji bilo požara. Požari u Australiji su konstanta, kaže čovjek, no nekad smo se protiv njih uspješno borili s puno primitivnijom opremom, a danas kada krenu ti superpožari, jednostavno im ne možemo ništa ni s najboljom i najmodernijom opremom na svijetu, kaže čovjek.

IMDB LINK 

Primjedbe