CAVEAT (2020,IRS) - 7/10


 

Morao sam posegnuti za Google translateom da bih uopće shvatio što znači naziv ovog uvrnutog i bizarnog irskog horora - psihološkog trilera. Pokazalo se da Caveat znači upozorenje, a upozorenje je preblaga riječ za ono u što će se uvaliti glavni protagonist ovog indie filma, bradati lutalica s parcijalnom amnezijom Isaac (Jonathan French). Nakon zlokobne uvodne scene u kojoj vidimo neku djevojku kako s bizarnim i jezivim lutkom zeca hoda po nekoj creepy kući, svjedočimo razgovoru Isaaca i tipa koji se predstavlja kao njegov prijatelj Barret (Ben Caplan). On mu nudi petodnevni posao čuvanja njegove nećakinje Olge, tinejdžerice kojoj je potrebno društvo i izolirana je nakon što joj je majka nestala, a otac joj se ubio.

Isaac je potpuno zbunjen, ali pristaje na taj zadatak. Neki unutarnji instinkti mu govore da se tu nešto čudno događa i nije mu jasno zašto bi mu netko nudio takav novac za bejbisitanje djevojke koja je očito prestara za tako nešto. No, Isaacu nije rečeno da se kuća nalazi na otoku usred ničega, kao i da će ondje morati biti vezan starinskim povodcem za mjesečare kako ne bi ulazio u neke zabranjene odaje među kojima je i Olgina soba. Iako su sve to i više nego dovoljna upozorenja da pobjegne glavom bez obzira, Isaac će pristati na ovaj posao. I naravno da će vrlo brzo požaliti. Imao sam dojam kao da je scenarist i režiser ovog bizarnog i jezivog horora, dugometražni debitant Damian McCarthy inspiraciju pronašao u nadrealističkom univerzumu Davida Lyncha, u njegovim kratkim filmovima, "Eraserheadu" i posebno "Inland Empire".

Bio je ovaj minimalistički nadrealni horor jedan od najjezivijih i najnelagodnijih filmova koje sam imao priliku gledati u zadnje vrijeme. Totalni mindfuck u kojem nam je veliku većinu vremena jako malo toga jasno, a opet ne možeš prestati gledati film i stalno se pitaš koji se to k... događa. Djeluje to užasavajuće klaustrofobično, sjajno je McCarthy iskoristio lokaciju jezive kuće na izoliranom otoku i iako gotovo cijelo vrijeme tu imamo svojevrsnu igru skrivača Isaaca i Olge, snimljeno je to na originalan i itekako uzbudljiv način. Uspio je od početka pa do samog kraja McCarthy postići nevjerojatno nelagodan ugođaj, djeluje to konstantno tako jezivo da se čovjeku ježe dlake na rukama. Bio je "Caveat" još jedan od dokaza kako se s minimalnim budžetom mogu snimiti dobri, inventivni, zastrašujući filmovi, samo kad čovjek ima maštu, ideju i sposobnost. Film je to koji ima potencijal za ulazak među kultne naslove i fanovi nadrealnog, strave i užasa s "Caveat" sigurno neće promašiti.

IMDB LINK 

Primjedbe