DAISIES (1966,ČSL) - 7,5/10


 

Ova nadrealistička i avangardna humorna drama Vere Chytilove smatra se vrhuncem čehoslovačkog novog vala, a iako je "Sedmikrasky" ili "Daisies" vrlo brzo postigao uspjeh i kod kuće i u inozemstvu, komunističke vlasti odlučile su ga zabraniti. Službeno objašnjenje je bilo da se film zabranjuje jer se u njemu prikazuje razbacivanje hranom, no jasno da je to bila tek izlika kako bi se u ladicu bacila ova subverzivna provokacija o dvije dekadentne djevojke koje su se odlučile pobuniti protiv tradicionalnih vrijednosti. Marie i Marie su tinejdžerice i dvije najbolje prijateljice koje su shvatile da je svijet pokvaren i odlučile su da će i one biti iste takve. Počet će one izlaziti s puno starijim muškarcima, uživati u jelu i piću i raditi sve ono što su ih roditelji upozoravali da ne bi smjele, a cijelo vrijeme one pripovijedaju o mladosti, sreći, egzistenciji i samom smislu postojanja njih kao i svijeta.

I nema tu neke klasične naracijske linije i djeluje sve to dosta kaotično te se konstantno izmijenjuju crno-bijela i fotografija u boji te filterirana fotografija u boji. Djeluje sve to farsično, a Marie i Marie djeluju dosta iritantno i odbojno jer se zaista ponašaju kao razmažena derišta. Ovim filmom Chytilova se predstavila kao možda i najavangardnija predstavnica češkog novog vala, a s "Daisies" si je ujedno zacementirala status nepoćudne filmašice i nakon sovjetske intervencije godinama nije imala priliku ništa snimati. Iako iz današnje perspektive ova neobična i subverzivna komedija / drama ne djeluje kao nešto što bi itko s iole mozga u glavi zabranio, očito je da su komunistički aparatčici procijenili da je ovo jedan od onih sadržaja koji kvare omladinu i da ga kao takvog treba zabraniti.

Pobojali su se, bit će, da bi svi mladi Česi i Slovaci koji pogledaju ovaj film mogli postati dekadentni i buntovni kao dvije glavne junakinje koje zapravo u cijelom filmu gotovo ništa i ne rade, nego se samo preneražu, izazivaju i provociraju. No, ovom apsurdističkom, ali elegantnom i vizualno impresivnom, stiliziranom satirom Chytilova je očito pogodila tamo gdje nije smjela jer je procijenjeno da je ovaj film najobičnija subverzija. Zanimljivo je kako su obje djevojke koje su utjelovile Marie i Marie bile neprofesionalke i ovo im je zapravo bio prvi susret s filmom. I dok je plavokosa Marie odnosno Ivana Karbanova prethodno bila trgovkinja koju je Chytilova pronašla u dućanu i učinila joj se idealnom za ovu ulogu, brineta Marie odnosno Jitka Cerhova bila je studentica.

IMDB LINK 

Primjedbe