ESCAPE FROM MOGADISHU (2021,KOR) - 7,5/10




 

Da čovjek može nešto naučiti i u naizgled običnom akcijskom trileru / drami svjedoči i ovaj korejski film snimljen prema istinitim događajima iz 1991. u Somaliji. Otkud sad Koreanci (i južni i sjeverni) u Somaliji pitanje je koje me zanimalo odmah čim sam vidio da se pojavio film koji je snimio Seung-wan Ryoo, scenarist i redatelj koji se kao vješt autor akcijskih filmova potvrdio i s prethodnim filmovima, posebno s "Battleship Island", povijesnom akcijskom dramom čija se radnja odvija za vrijeme korejskog rata. Zanimljiv je podatak da su Južna i Sjeverna Koreja punopravne članice Ujedinjenih nacija postale istovremeno i to tek u jesen 1991. godine. Desetljeće ranije obje zemlje provele su u lobiranju i diplomatskim aktivnostima po svim stranama svijeta kako bi ih se ondje ponovno primilo.

Pravi diplomatski rat između dviju Koreja osamdesetih se odvijao u Africi te su obje Koreje ondje praktički u svim zemljama imale diplomatske misije te kod raznih afričkih diktatora, predsjednika i sličnih gospodara života i smrti lobirale da ih podrže. Tako su u prijestolnici Somalije postojale i južno i sjevernokorejska ambasada koje su podjednako na lobiranju za svoju zemlju, radile i na spletkarenju protiv suparnika. U takvim okolnostima u Somaliji je 1991. izbio i građanski rat, odnosno razne militantne grupacije iznenada su krenule u finalni obračun s vođom vojne hunte Siadom Barreom koji je ovom istočnoafričkom državom vladao više od 20 godina. Preko noći ionako kaotičan grad pretvorit će se u pravo bojno polje, a predstavnici južno i sjeverno korejskih veleposlanstava i njihove obitelji ostat će doslovno zarobljeni u svojim ambasadama.

I dok svi stranci koji to mogu pokušavaju pobjeći iz Somalije, Koreanci na pomoć ne mogu računati i na kraju će dvije zaraćene strane morati surađivati ukoliko žele pobjeći iz grada čije su ulice krcate leševima. I snimio je Ryoo još jedan kvalitetan akcijski triler - dramu, a "Escape from Mogadishu" je film kojem bi na produkcijskim uvjetima i uvjerljivosti mogli pozavidjeti i slični američki filmovi. Kvalitetna je to produkcija i zanimljiva priča, zaista majstorski režirana s dobrim glumcima prepuna uzbuđenja, a u kojoj opet, za razliku od sličnih američkih akcijskih filmova koje jednostavno više ne mogu gledati, nema očitih nebuloza i pretjerivanja. Iako je riječ o punokrvnom akcijskom filmu, zadržana je tu doza realističnosti i izabran je "Escape from Mogadishu" za korejskog kandidata za Oscara.

IMDB LINK 

Primjedbe