LITTLE ODESSA (1994,SAD) - 7/10


 

Tada mladi perspektivni 25-godišnji američki filmaš James Gray u Veneciji se predstavio debitantskom krimi dramom koja mu je donijela i Srebrnog lava za najboljeg režisera. Vjerojatno više kao zalog za budućnost i poticaj, nego za stvarno umijeće jer njegova priča smještena u dio New Yorka u kojem uglavnom žive Židovi iz bivšeg Sovjetskog saveza, nije do kraja uspjela profunkcionirati. Zapela je "Mala Odesa" negdje na pola puta između obiteljske melodrame i žestokog krimića o plaćenom ubojici koji se vraća kući u kvart iz kojeg je nekoć izgnan jer se zamjerio krivim ljudima, a otac ga je potjerao jer nije želio da on bude uzor mlađem bratu.

Taj plaćeni ubojica je Joshua Shapira (Tim Roth) koji već u uvodnoj sceni hladno na ulici ustrijeli čovjeka pa zatim iz telefonske govornice obavijesti nalogodavce da je posao odrađen. No, shvati da ga već čeka sljedeći posao zbog kojeg se mora vratiti u dio Brooklyna koji se prema najvećoj crnomorskoj luci naziva Mala Odessa u koju se nije planirao vratiti. Ipak, jasno da će se Joshua ubrzo vratiti ondje, a zatim ćemo shvatiti od koga i od čega je on svo to vrijeme bježao te da ga je otac potjerao zbog prvog ubojstva. Njegov otac Arkadij (Maximilan Schell), umiruća majka Irina (Vanessa Redgrave) te mlađi brat Reuben (Edward Furlong) još uvijek ondje žive, baš kao i bivša djevojka Ajla (Moira Kelly) koju je ostavio kad je pobjegao.

Bez obzira što je svjestan da mu je život u opasnosti ako se vrati u rodni kvart, Joshua će svejedno to učiniti, a ubrzo će za njegov dolazak saznati i mlađi brat koji u njemu i dalje vidi uzora. Naravno da će u svoju spiralu nasilja, ubojstava i loših odluka Joshua sa sobom povući i brata i sve oko sebe, a ambiciozna Grayova krimi drama ipak nije do kraja uspjela profunkcionirati onako kako je on vjerojatno zamislio. Iako su glumci (posebno Roth u najboljoj fazi karijere) na visini zadatka, čak iako je i snježno zimsko okruženje Brighton Beacha u Brooklynu impresivno, ostalo je tu ipak dosta nedorečenog. Posebno odnos Joshue i njegovog strogog oca za kojeg se naslućuje da je bio nasilnik koji je djecu odgajao isključivo batinama, no ostaje nejasno zbog čega je Joshua postao hladnokrvni ubojica koji bez imalo ustručavanja nasred ulice nekom sasuje cijeli šaržer u glavu.

No, i s tim ipak sitnijim zamjerkama, "Little Odessa" je dobar film koji tematikom podsjeća na brojne tada popularne krimiće, a iako se Gray već kao vrlo mlad predstavio kao talentiran režiser, i on je jedan od onih koji do sada nije uspio isporučiti ono što se od njega očekivalo u mladosti. Snimio je on u međuvremenu još šest cjelovečernjih filmova, od kojih su čak četiri prikazana u glavnom programu festivala u Cannesu, a jedan u Veneciji, no nijedan od tih filmova nije postigao poseban ni komercijalni, kao ni umjetnički uspjeh. I u njegovim kasnijim filmovima često se provlačila tema obiteljskih odnosa, posebno braće, a u sljedećim godinama konačno ćemo valjda vidjeti ima li u Grayu materijala za nešto zaista veliko.  

IMDB LINK 

Primjedbe