TEMPLE (2019-21,GBR) - 8/10


 

Pokazala se ova britanska trilerska serija još uzbudljivijom pa i urnebensnijom od mojih inicijalnih očekivanja i svakako je "Temple" sadržaj koji zaslužuje veliki palac gore. Irac Mark O'Rowe (Boy A, Intermission, Broken) osmislio je "Temple" prema norveškoj seriji "Valkyrien" pa i ovdje pratimo sudbinu uglednog kirurga koji će potpuno skrenuti na stranu kriminala kako bi spasio život terminalno bolesne žene. Taj kirurg je Daniel Milton (upečatljivi Mark Strong) koji će u napuštenom skloništu ispod stanice londonske podzemne željeznice Temple pokrenuti ilegalnu kliniku za liječenje kriminalaca i sličnih pacijenata koji ne smiju ili ne mogu tražiti pomoć u bolnicama. Njegova supruga Beth (Catherine McCormack) boluje od rijetke degenerativne genetske bolesti i nakon što je proglasi mrtvom, čak organizira njen sprovod, Daniel će je eksperimentalnim metodama pokušati ipak izliječiti u svojoj klinici.

Tu kliniku mu je zapravo na raspolaganje dao Lee (Daniel Mays), djelatnik na održavanju podzemne željeznice koji je i otkrio tu napuštenu lokaciju i planira je pretvoriti u bunker. Lee mu ujedno i organizira dolazak pacijenata, a u pokušaju liječenja žene, Danielu pomaže njena radna kolegica, znanstvenica i istraživačica Anna (Carice van Houten) s kojom je on donedavno imao vanbračnu avanturu. I dok pokušava Daniel raznim operacijama svakakvih živopisnih likova uglavnom s one strane zakona namaknuti novac za istraživanje lijeka za ženu, situacija će se početi otimati kontroli. I to kako otimati kontroli. Uplest će se Daniel, ali i svi ostali likovi u nevjerojatnu mrežu laži, a priča će postajati sve luđa i luđa. Uvrnuti crni humor veliki je plus serije koja se (za sada) protegnula na dvije sezone i nakon donekle relistične prve, slijedi druga sezona u kojoj su se otpustile sve kočnice i u kojoj nerijetko prelazimo sve granice apsurda.

Ionako bogatoj ekipi uvrnutih likova u drugoj sezoni nadodani su Rhys Ifans kao opasni tip s vezama u kriminalnom podzemlju te Michael Smiley kao njegov bizarni pomoćnik. Svijet kriminala i podzemlja za koji sve do nedavno Daniel i ostali glavni likovi vjerojatno nisu ni znali da postoji, za njih će sada postati svakodnevica, a svojim odlukama i postupcima iz epizode u epizodu ovi do jučer prosječni i obični ljudi stavljat će se u sve težu i pogibeljniju poziciju jer su im uz policiju za petama i neki još puno opasniji likovi. Djeluje mi cijela ova priča, pogotovo druga sezona, kao da je snimljena pod utjecajem filmova Guya Ritchieja i imamo tu svakojake bizarne situacije, eskcentrične i gotovo karikaturalne likove te potpuno ludu priču koja je sve urnebesnija i sve nevjerojatnija.

IMDB LINK 

Primjedbe