THE DIG (2018,GBR) - 6,5/10


 

Ronan Callahan (Moe Dunford) vratio se kući u provincijski gradić u Sjevernoj Irskoj nakon što je odslužio 15 godina zatvora zbog ubojstva. Ubio je on još kao mladić u napadu bijesa potpuno pijan svoju tadašnju djevojku Niamh, a ni 15 godina nakon događaja koji je šokirao mjesto nitko ne zna gdje je njezino tijelo. Ronan je očito bio toliko pijan da se i ne sjeća što se dogodilo, a kada stigne kući, zateći će njenog oca Seana (Lorcan Cranitch) kako u društvu druge kćeri Roberte (Emily Taaffe) na Ronanovom imanju kopa i traži kćerino tijelo. Njegova opsesija pronalaskom kćerinog tijela traje već 15 godina, a jasno da susret oca i čovjeka osuđenog zbog ubojstva njegove kćeri neće biti nimalo ugodan. Ipak, i Ronan će se pridružiti Seanu u potrazi za tijelom, a ta misija će za njega biti ujedno i pokušaj iskupljenja, ali i i pokušaj saznavanja onoga što se zapravo dogodilo.

Film koji su snimili dugometražni debitanti, blizanci Andy i Ryan Tohill još jedna je u nizu socijalnih krimi drama snimljenih u Irskoj ili Sjevernoj Irskoj u kojoj je jak adut to moćno, blatnjavo, hrđavo, otužno okruženje propadajućih malih mjesta u kojima vjerojatno ostaju samo oni koji nemaju gdje drugdje otići. Zanimljivi su i likovi. I Ronan, šutljiv tip od kojih 35 godina koji kipi od bijesa i koji si ne može oprostiti ono što je napravio i ono zbog čega je osuđen i koji će odmah po povratku kući shvatiti da o mirnom i tihom životu poslije zatvora može samo sanjati. Jasno da je on obilježen kao ubojica, nitko s njim ne želi imati posla. Tim je veće iznenađenje što će Sean s vremenom prihvatiti njegovo društvo, bez obzira što mu ne može oprostiti što je ovaj napravio. Iako mu u početku ne vjeruje da ovaj stvarno ne zna gdje je tijelo, s vremenom će nam se sve više činiti ne samo da se Ronan stvarno ne sjeća, već će se pojaviti i crv sumnje. Je li on uopće počinio ubojstvo zbog kojeg je osuđen?

Iako je "The Dig" (film se naziva isto kao i britanski film s Ralphom Fiennesom i Carey Mulligan) možda i imao predispozicije za kultni status, cijela priča je pomalo upropaštena dosta predvidivim i pomalo neuvjerljivim završetkom. Šteta je što blizanci Tohill nisu ovu priču uspjeli zaokružiti nekako smislenije, no i ovako je "The Dig" bio sasvim solidna krimi drama. Kako je snimljen u britansko - irskoj koprodukciji, braća Tohill su bili nominirani za najbolje debitante i u Irskoj i u Velikoj Britaniji, a prikazan je "The Dig" i na nekim uglednim festivalima poput onoga u Torontu. Od glumačke ekipe još vrijedi izdvojiti karakternog irskog glumca Francisa Mageea koji se pojavio u nekoliko epizoda "Igre prijestolja" kao lokalnog policajca koji je dodatno odlučio zagorčati Ronanu život. 

IMDB LINK 

Primjedbe