THE NOVICE (2021,SAD) - 8/10


 

Ova uzbudljiva i na trenutke šokantna karakterna studija o brucošici koja je odlučila uspjeti po bilo kojoj cijeni, osvojila je glavnu nagradu na drugom najvećem američkom festivalu, njujorškoj Tribeci. I bio je "The Novice" fascinantna kombinacija trilera i drame, upečatljivi scenarističko - redateljski debi za Lauren Hadaway koja nikako nije novakinja u svijetu filma. Radila je prethodnih desetak godina Hadaway kao montažer i tehničar za zvuk u bezbroj poznatih filmova (Whiplash, Selma, Warcraft i brojni blockbusteri), a na samom početku shvaćamo da će zvuk i ovdje igrati bitnu ulogu. Kao da stalno čujemo neke glasove u glavi glavne protagonistice Alex Dall (Isabelle Fuhrman) kako joj šapuću, čujemo njezin dah, zvuk olovke dok njom piše i slično.

Montaža slike me pak pomalo podsjetila na stil kojim se Aronofsky poslužio u "Rekvijemu za snove", sve je tu nevjerojatno brzo, nema gotovo ni sekunde za predah. A tako zaista i izgleda dan ove novakinje, brucošice, studentice prve godine fakulteta koja si je nabila bolestan tempo. Vrlo brzo postaje nam jasno da Alex ima neki bolestan poriv da u svemu mora biti prva i najbolja. Nije to onaj standardni američki kompetitivni duh, ovo je puno patološkije, kao neka bolesna opsesija djevojke za koju se u početku da naslutiti da nešto takvo ganja jer želi stipendiju. Tako će se ona odmah čim stigne na fakultet priključiti u žensku veslačku ekipu, a iako nikad ranije Alex nije veslala, vrlo brzo počet će se ona probijati.

I Fuhrman (koja je još kao djevojčica debitirala u hororu Orphan) je zaista uvjerljiva i izvanredna u ovoj iznimno teškoj (i fizički) ulozi, a iz samo njoj poznatih razloga ona će se početi tjerati do i preko točke pucanja kako bi postigla vrhunske rezultate. Svakog jutra buđenje u pet i treninzi pa predavanja, zaista luđački tempo i gotovo iz scene i scene jasno nam je da je Alex i psihički, ali i fizički u sve lošijem stanju. Da se ova djevojka doslovno raspada očigledno je i onim rijetkima koje još nije otjerala iz svoje blizine, a jasno je i njoj, no neki bolesni poriv kao da joj ne dopušta da se zaustavi i prizna si da je to za nju previše i da to tako više ne ide.

I što je najgore od svega, ne čini se uopće da Alex uživa u tome i da joj sportski rezultati kad ih počne postizati donose neko zadovoljstvo. Djeluje ona kao osoba koja jednostavno ne može uživati ni u čemu, koja je rob rutine i koja kao da si je zacrtala neke ciljeve i luđačke rokove i mora ih doseći. Nema veze što će si usput uništiti i psihu i tijelo i bez obzira što je valjda svakom jasno da je za neki vrhunski sportski rezultat potrebno puno odricanja i puno patnje, ne možemo shvatiti zašto Alex to čini. Osmilila je Hadaway ovu intenzivnu i nevjerojatno dinamičnu priču prema vlastitim iskustvima dok je bila veslačica na fakultetu, a ova stilizirana, ali opet sirova i realistična kombinacija drame i trilera ima i šest nominacija za nagradu Independent Spirit Awards, među njima za najbolji američki nezavisni film, režiju i glavnu glumicu.

IMDB LINK 

Primjedbe