VIIMEISET / THE LAST ONES (2020,FIN) - 6.5/10


 

Obećavala je u startu ova krimi drama da bi mogla biti i svojevrsni finski "Fargo", no estonski scenarist i redatelj Veiko Öunpuu ipak se odlučio od "Viimeiset" ili "The Last Ones" napraviti film koji bi se najbolje mogao opisati kao svojevrsnu kritiku kapitalizma. Radnja je smještena duboko u provinciju Laplanda, negdje na sjever Finske gdje gotovo svi muški mještani rade u rudniku koji samo što se nije raspao. Vlasnik rudnika Kari (Tommi Korpela) svojim radnicima zapovijeda i nakon radnog vremena jer opskrbljuje ih on drogama i alkoholom kako bi uopće i ušli u rudnik koji samo što se nije urušio. Svaku večer na programu su one tipične finske pijanke poslije kojih gotovo nitko ne može hodati, a sljedećeg jutra slijedi ulazak u okno.

Karijeva desna ruka je Rupi (Pääru Oja), čiji je stari i bolesni otac vlasnik zemlje koju odbija prodati Kariju. No, Rupi kao da ne shvaća da ga beskrupulozni manipulator Kari koji potajno pokušava rudnik podvaliti kineskim investitorima, vješto manipulira, a vrlo brzo on će svoj ciljnik usmjeriti i na Rittu (Laura Birn), djevojku koja živi s nekadašnjom rock zvijezdom, a danas kroničnim alkoholičarem Litmanenom. Plavokosa Ritta se, jasno, sviđa i povučenom i šutljivom Rupiju, a životi ovo troje ljudi vrlo brzo će se ispreplesti u ovoj hladnoj kombinaciji socijalne drame i krimića u kojoj je okruženje sjajno i nevjerojatno zanimljivo, no priča je ipak tu dosta predvidiva i gotovo identična sličnim pričama koje se snimaju na svim stranama svijeta. Svejedno, nije ovo uopće bilo loše i odlično je Öunpuu prikazao svu besperspektivnost ove druge strane Laplanda.

Estetski čak pomalo "Viimeiset" podsjeća na western jer imamo tu pokvarenog zlikovca za kojeg svi misle da je dobročinitelj, ljepoticu iz salloona (u ovom slučaju iz lokalne krčme u kojoj se naveliko loče i pjevaju karaoke), lokalce koji su se pomirili sa sudbinama te više antiheroja nego heroja koji bi možda nešto i promijenio, no baš i ne zna kako, a i ne usudi se jer ipak mu je nešto bolje nego drugima. Iako svi oni pijani stalno pjevaju, život je tu sve samo ne pjesma, a kao što je lako za pretpostaviti, sve će tu eskalirati u završnici kada Rupi konačno uspije skupiti nešto hrabrosti i pokuša nešto poduzeti. Iako je film snimljen u Finskoj i svi likovi su Finci, zemlja koproducent bila je Estonija pa je tako "Viimeiset" bio i estonski kandidat za Oscara, no nije ušao ni u uži krug kandidata. 

IMDB LINK 

Primjedbe