ANTLERS (2021,SAD) - 7/10


 

Scott Cooper prethodno se predstavio kao predstavnik tipičnog realizma snimivši filmove kao što su "Crazy Heart", "Out of Furnace", "Black Mass" i "Hostile", no s punih pedeset na leđima i on je odlučio zakoračiti u horor vode. Učinio je to pod nadzorom Guillerma Del Tora koji je producent filma snimljenog prema kratkoj priči Nicka Antosce (ujedno i jedan od scenarista), a u "Antlers" kao da se ispreliću teme kojima su se prethodno bavili i Cooper i Del Toro. Mračan je to film u kojem su glavni likovi ljudi s društvenih margina (cooperizam) čiji su životi ionako puni nesreće, boli i patnje, a sav taj mrak dodatno će se pojačati hororskim elementima (deltorizam), nadnaravnim zlom koje će ih zadesiti.

Radnja se tu događa u ekonomski devastiranom gradiću u unutrašnjosti Oregona, području gdje je nekad očito bila jaka industrija, a sada po okolnim šumama, rudnicima, napuštenim čeličanama niču kamp-kućice u kojima se kuha crystal meth. U mjesto u kojem je odrasla vratila se učiteljica Julia (Keri Russell) kod koje su još jake traume na djetinjstvo i zlostavljanje koje joj je priuštio danas pokojni otac. Njen brat Paul (Jesse Plemons) je lokalni policajac, šutljivi tip s također potisnutom traumom, no njihove traume djeluju kao potpuna nula za povučenog, kržljavog, tihog klinca koji ide u Juliin razred, Lucasa. Nakon što mu je umrla majka, ostao je on sam s ocem i mlađim bratom, a s obzirom na Lucasovu povučenost, fizičku zaostalost za ostatkom razreda odnosno evidentnu pothranjenost, ali i zahvaljujući uznemirujućim crtežima koje on crta, Julia će posumnjati da se kod njega događaju neke loše stari.

Mi gledatelji smo ovaj puta u prednosti pred učiteljicom jer već iz uvodne scene filma znamo da se nešto jako loše tu dogodilo. U toj sceni Lucasovog oca i njegovog kolegu meth-kuhara nešto je napalo u napuštenom rudniku, a od onda su on i Lucasov mlađi brat zaključani u sobi u njihovoj kući i čini se kao da ih je napalo neko standardno hororsko čudovište poput vukodlaka ili vampira. No, situacija je tu još i gora jer je netko očito probudio drevnog indijanskog demona koji se kao parazit nastanio u Lucasovom ocu. Vrlo brzo cijelo okruženje će se pretvoriti u pravu klaonicu, a Julia kao da će prva shvatiti da bi serija nezamislivih ubojstava mogla biti povezana s njenim učenikom. Fino "Antlers" balansira između klasičnog trilera i horora i vizualno je to iznimno kvalitetan film u kojem je postignuta podjednaka razina jeze i suspensea, ali i čudovišnih elemenata.

IMDB LINK 

Primjedbe