DEMONIC (2021,KAN) - 5/10


 

Južnoafrikanac Neill Blomkamp još se 2009. predstavio zanimljivim i inventivnim hibridom SF-a i trilera "District 9" o vanzemaljcima u Johannesburgu koji su strpani u svojevrsni koncentracijski logor. Dogurao je taj film i do četiri nominacije za Oscara, među njima za najbolji film i scenarij, no od tog filma za Blomkapma kola kao da su krenula nizbrdo. Snimio je on još, doduše, solidni "Elysium", potom i bezvezni "Chappie" da bi se nakon toga posvetio snimanju kratkih eksperimentalnih filmova za svoju produkcijsku kuću Oats Studios koji se mogu pogledati i na Youtubeu. Iako ga se posljednjih godina povezivalo s režiranjem novih nastavaka filmova kao što su Alien ili Robocop, posve neočekivano je on izbacio ovaj prilično generički horor koji je definitivno i nešto najlošije što je do sada snimio.

Snimio je on "Demonic" u tajnosti negdje u Kanadi za vrijeme pandemije gotovo u gerilskim uvjetima s minimalnim budžetom. Iako se on i u ovom miksu klišeiziranog horora o demonskoj opsjednosti i high-tech SF-a odlučio na gotovo standardni pristup koji podrazumijeva miksanje gotovo pa dokumentarističkog stila s realističnim kompjuterski generiranim efektima, nije to ovaj puta uopće profunkcioniralo. Gotovo pa je teško povjerovati da je ovaj film snimio isti čovjek koji je snimio "District 9" i ako je već ideja o demonskoj opsjednutosti prožvakana da prožvakanija ne može biti, nadao sam se da bi Blomkamp u taj podžanr mogao unijeti ako već ne inventivnosti i uvrnosti, barem zabave. No, ništa od toga.

"Demonic" je zapravo bezvezan indie-hororčić sa slabašnom glumačkom ekipom koja gotovo pa djeluje da je pokupljena sa snimanja neke lokalne sapunice. Carly (Carly Pope) je žena u kasnim tridesetima čiji je život obilježio zločin njene majke koja je prije više od 20 godina završila u zatvoru. Sada je mama Angela u komi, a Carly će se javiti tipovi iz neke misteriozne klinike koji su izumili stroj kojim se ljudi mogu priključiti na svijest pacijenata u komi. Iako je bijesna na mamu i ne može joj oprostiti masar koji je i njoj obilježio život, u potrazi za odgovorima zašto je to učinila, Carly će pristati na taj eksperiment. Naravno da će eksperiment poći po zlu, kao što naslov filma sugerira, ispostavit će se da je mama učinila ono što je učinila jer je bila opsjednuta. Iako je osnovna premisa možda i nudila neki optimizam, tim više jer iza toga stoji netko poput Blomkampa, ispao je ćorak koji djeluje gotovo kao da je Južnoafrikanca netko pištoljem tjerao dok je radio ovaj film. I nije ga maknuo s njegovog potiljka od trenutka dok je krenuo pisati scenarij pa sve dok je izašao iz sobe za montažu. 

IMDB LINK 

Primjedbe