DIE REISE MIT VATER (2016,RUM-NJE) - 7/10


 

Anca Miruna Lazarescu je njemačka filmašica rumunjskog porijekla koja se još kao dijete preselila u Njemačku početkom devedesetih odmah nakon ujedinjenja. Počela se ona baviti ondje i filmom, a za temu debitantskog dugometražnog filma odbrala je ona priču iz povijesti svoje obitelji koja počinje u rumunjskom gradu Aradu 1968. godine. Nijemci su početkom 20. stoljeća bili jedna od najbrojnijih nacionalnih manjina u Rumunjskoj, no nakon završetka II svjetskog rata, baš kao u mnogim drugim europskim državama, i ondje je započeo njihov progon i mnogi su odselili. Među onima koji su ipak ostali živjeti u Rumunjskoj je i familija koju ćemo upoznati u ovoj coming-of-age humornoj drami o dva brata i njihovom ocu koji će se zaputiti u Istočnu Njemačku točno u trenucima kada kreće sovjetska intervencija u Čehoslovačkoj.

Stariji Mihai (Alexandru Margineanu iz kultnog "California Dreamin") je liječnik u Aradu, dok je 18-godišnji Emil (Razvan Enciu) buntovni maturant, a nakon što im je petnaestak godina ranije preminula majka, žive oni sa starim ocem Williamom (Ovidiu Schumacher). Stari je teško bolestan i kako bi ga spasio, Mihai je spreman na sve pa tako i na suradnju sa zloglasnom Securitate čiji je doušnik, no problem će nastati kada Emil na fasadi zgrade ispiše parolu podrške Čehoslovacima. Stvorit će to probleme jer je Mihai već isplanirao putovanje u Dresden gdje je dogovorio operaciju za oca, a kad i nekako uspiju krenuti na put, problemi će nastati čim stignu u Istočnu Njemačku. Odmah kad dođu u DDR strpat će ih u pritvor zajedno s ostalim Rumunjima na prostoru zemlje i to iz razloga jer je Čaušesku dao podršku Čehoslovacima i kritizirao je sovjetsku intervenciju.

U pritvoru će pak Mihai upoznati Ulrike, djevojku iz Zapadne Njemačke koja je komunistica i živi u Münchenu u komuni vjerujući da je socijalizam pravedno društveno uređenje. Naravno da naivnim zapadnjacima poput Ulrike nije jasno što se to događa u istočnom bloku i kako to ondje izgleda ta pervertirana totalitarna verzija socijalizma koji oni ideliziraju iz knjiga Marxa i Engelsa. I dok Ulrike sanja socijalističku utopiju, Michai će se preko nje pokušati dokopati Zapadne Njemačke, no svjestan je da će njegova familija biti u ozbiljnim problemima kad stigne kući, a on je ostao na zapadu. Uspjela je Lazarescu fino ovdje prenijeti duh vremena, a bio je "Die Reise mit Vater" ili "That Trip We Took with Dad" jedan od onih šarmantnih, gorko - slatkih priča prepuna nostalgije.  

IMDB LINK 

Primjedbe