DOCTOR LISA (2020,RUS) - 7/10


 

Pratimo u ovoj dinamičnoj biografskoj drami jedan dan u životu ruske liječnice i humanitarke, osnivačice fondacije za zdravstvenu pomoć siromašnim stanovnicima Moskve, Elizavete Petrovne Glinka ili doktorice Lise. I baš tog dana kojim su se odlučili pozabaviti scenarist Aleksej Iljuškin i redateljica Oksana Karas, doktorica Lisa (Čulpan Hamatova) i njen suprug pravnik Gleb (Andrzej Chyra) trebali bi proslaviti 30. godišnjicu braka. Planira Lisa taj dan provesti s obitelji, stigli su im već odrasli sinovi, pozvani su brojni prijatelji, a Lisa se zaputila nakratko do fondacije kako bi vidjela što se događa. No, vrlo brzo njen dan će se pretvoriti u potpuni kaos jer putem će je zaustaviti otac umiruće djevojčice koja je izbačena iz bolnice.

Taj susret pokrenut će čitav niz događaja i njeno bjesomučno glavinjanje ulicama Moskve u potrazi za pomoći i lijekovima nesretnoj klinki kojoj bolove može ublažiti samo morfij kojeg pak ne može dobiti legalnim kanalima. I cijelo vrijeme ova žena nevjerojatne energije ne staje, ona gotovo pa leti Moskvom kako bi pronašla neka rješenja i pomoć, a nakon što iz bolnice ukrade morfij kako bi pomogla maloj, za vrat će si navući istražitelje. Shvatit ćemo da je doktorica Lisa i njen rad već duže vrijeme trn u peti raznim službama, a kada posudi morfij iz bolnice, učinit će im se da je konačno imaju i da su došli do dokaza potrebnih za njeno privođenje. No, iako je istražitelj konstantno prati i ide za njim te je ona toga svjesna, Lisa ne misli stati.

Uspjela je Karas snimiti nevjerojatno intenzivan film brzog, luđačkog tempa kako bismo dodatno uvidjeli kako zapravo izgleda jedan dan ove humanitarke koju guzonje posprdno nazivaju i kraljicom propalica. No, ne obazire se ona puno na to što njena misija i njene aktivnosti smetaju mnogima, već nam je potpuno jasno da je to žena koja je sve podredila pomoći obespravljenima, siromašnima, bijednima, ljudima nesretnih sudbina na koje je sustav zaboravio. Istovremeno se ona kreće i po velebnim balovima na kojima se skuplja elita kako bi ih vukla za rukav pokušavajući iskamčiti nešto za ljude kojima se bavi, a stiže ona ondje odmah nakon što je u nekakvom slamu koji čuva vojska dijelila hranu i lijekove beskućnicima, klošarima, raznim pijandurama i prostitutkama.

Iako je "Doctor Lisa" prvenstveno biografska drama i karakterna studija jedne neumorne žene, dijelom je ovaj film i svojevrsna društvena kritika i pokazatelj stanja u ruskom društvu. I to onom marginaliziranom dijelu društva na koje su gotovo svi zaboravili i s kojim se nitko ni ne trudi baviti i pomagati im. Okupljena je ovdje zbilja respektabilna glumačka ekipa pa Lisinog prijatelja i liječnika iz čijeg je odjela maznula morfija glumi možda i najpoznatiji ruski glumac srednje generacije Konstantin Habenski (Night Watch, Day Watch, brojni ostali ruski blockbusteri). Iako je tijekom života Glinka nerijetko bila i meta kritika, a neki su joj prigovarali da je bila Putinova poslušnica i da njena uloga u nedavnom rusko - ukrajinskom ratu i nije bila najčišća, ne bih u to ulazio jer zaista nisam posebno informiran o tome, no "Doctor Lisa" je ipak kvalitetno odrađen film koji u dobrom dijelu izbjegava politiziranje i podilaženje standardnom ruskom narativu.

IMDB LINK 

Primjedbe