FAREWELL, MY CONCUBINE (1993,CHN) - 9/10


 

Osvojila je Zlatnu Palmu u Cannesu ova epska povijesna drama u kojoj iz perspektive dva najbolja prijatelja i glumca u tradicionalnoj operi pratimo povijesne događaje u Kini od dvadesetih pa sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. No, "Zbogom moja konkubino" jednako koliko je povijesna drama, toliko je i gotovo pa klasična melodrama o sudbini, životu, ljubavima, sreći i nesreći dva čovjeka koji su se upoznali još kao dječaci, a putovi su im se kroz život stalno spajali i razilazili. Kaige Chen snimio je "Farewell My Concubine" prema istoimenom romanu Lilian Lee, a zanimljivo je kako je za ulogu jednog od glumaca u operi, feminiziranog, nježnog, plašljivog i senzibilnog Chenga Dieiya glavni kandidat bio Jackie Chan. Odbio je glumac kojeg najbolje pamtimo po ulogama u ležernim akcijskim ulogama ulogu koja bi bila bitno drukčija od svega što je igrao u karijeri, a na kraju je za tu ulogu angažiran podjednako popularni glumac i pjevač iz tog doba Leslie Cheung.

Chenga Dieiya zapravo upoznajemo još kao pomalo feminiziranog dječaka Douzija 1924. godine, kada ga je majka prostitutka odvela u pekinšku operu za dječake koju vodi strogi Master Guan. S novim, povučenim dječakom ondje će se kasnije sprijateljiti Shitou koji mu je sušta suprotnost, a desetak godina kasnije njih dvojica će postati prvaci tradicionalne kineske opere i nadjenuti si umjetnička imena Cheng Dieyi i Duan Xiaolou (Fengy Zhang). Eh sad, kineska odnosno pekinška tradicionalna opera nešto je posve drukčije od onoga što obično pomislimo kad netko spomene operu. Najjednostavnije bi se ta umjetnička forma mogla opisati kao scenski nastup u kojem se kombiniraju glazba, pjevanje, gluma, ples i akrobatika, a sastoji se od četiri osnovne uloge odnosno gospodara / vladara, dame / konkubine, nasilnika i klauna te sve uloge igraju muškarci.

Tako će feminizirani dječačić Douzi postati najveća zvijezda igrajući upravo žensku ulogu odnosno konkubinu, dok će korpulentni, snažni, odlučni Shitou postati slavan u ulozi heroja. I bit će oni obojica slavljeni i obožavani, no kako će se vrijeme mijenjati, prvo s japanskom okupacijom, zatim i građanskim ratom pa dolaskom komunista i konačno Maovom kulturnom revolucijom kada će tradicionalna pekinška opera biti proglašena nasljeđem feudalizma i buržoazije, tako će se mijenjati i njihove životne situacije. Iako je jedan od vodećih filmaša tzv. pete generacije kineskog filma Chen Kaige obuhvatio sa "Zbogom moja konkubino" zaista veliko povijesno razdoblje, moćan je to i snažan film uz koji dobivamo sjajan uvid u tu zaista prevratnu modernu kinesku povijest.

Uz to, film je to sjajne vizualnosti u kojem je Chen odlično oživio ovu gotovo zaboravljenu tradicionalnu umjetničku formu koja je krenula još sredinom 17. stoljeća. Također, vrlo brzo postat će nam jasno da je Cheng Dieyi homoseksualac koji potiskuje svoje sklonosti iako je očito da on prema svom partneru s bine Duanu osjeća nešto više od prijateljstva. No, Duan u Dieyjiu vidi isključivo prijatelja i dinamika će se među njima dodatno promijeniti kada ovaj odluči oženiti lijepu prostitutku Juxian koju je utjelovila tada vodeća kineska glumica Gong Li. Osim toga, oba glumca ponašaju se dosta nepromišljeno i ne zamaraju se previše političkom situacijom koja se stalno mijenja oko njih. Oni se ponašaju kao glumci, kao da su oni iznad svega toga što se oko njih događa pa će Dieyi napraviti mnoge nepromišljene stvari za vrijeme japanske okupacije dok je Duan tip koji se ne da nikome zafrkavati bez obzira na nacionalnost i političke preferencije.

Osim što je Chen Kaige osvojio Zlatnu palmu u Cannesu (preciznije rečno, podijelio ju je s Jane Campion i njenim "Pianom"), film je bio nominiran za dva Oscara - za najbolji strani film i za najbolju fotografiju. Upravo je fotografija ovdje iznimna i film je to koji zaista plijeni pažnju vizualnošću, bojama, šarenilom, izvrsnom scenografijom i koreografijom. Iako je "Farewell My Concubine" svjetska kritika proglasila jednim od najboljih kineskih filmova svih vremena, na domaćem planu imao je dosta problema jer ga je cenzorska komisija nakratko povukla iz kina zbog prikaza homoseksualnosti, samoubojstva i nasilja koje se provodilo za vrijeme Maove kulturne revolucije. Iznimno je to ambicozan film, ali ambiciozan s itekakvim pokrićem koji obrađuje kompleksnu temu i to na kvalitetan i dobro promišljen i zaokružen način.

IMDB LINK 

Primjedbe