HÖHENFEUER / ALPINE FIRE (1985,ŠVI) - 8/10


 

Fredi M. Murer jedan je od najznačanijih švicarskih filmaša svih vremena, a na zagrebačkom Subversive film festivalu imali smo tako priliku gledati i njegovu retrospektivu. Nekoliko njegovih filmova bilo je dostupno besplatno online, a "Alpska vatra" ili "Höhenfeuer" u originalu, možda je i ogledni primjer njegovog stvaralaštva. Minimalistička drama smještena visoko u švicarske Alpe, u posve izoliranu farmu na kojoj živi stariji par koji ima dvoje djece u tinejdžerskoj dobi. Belli je starija i njen je san postati učiteljica, no otac ju je ispisao iz škole jer je škola daleko, a ona je potrebna na farmi. Njen mlađi brat Bub je gluh, a iako on vrijedno radi na farmi, mentalno je on na razini djeteta, vjerojatno i iz razloga što staromodni i dosta primitivni roditelji baš i nisu znali što bi s gluhim djetetom te je i stoga on zasigurno dosta zaostao.

Povremeno im društvo prave djed i baka koji žive u sličnoj tipičnoj alpskoj kolibi na susjednom brežuljku, a nije to nimalo lagan i ugodan život te se život ove obitelji ne razlikuje previše od života njihovih predaka otprije stotinu ili dvjesto godina. Iako Belli pokušava naučiti čitati i pisati te osnove matematike brata koji je u jednom trenutku dobar i umiljat, da bi već u sljedećem potpuno podivljao i počeo se ponašati potpuno asocijalno, stari mu zadaje pregršt zadataka. Jednom prilikom Bub će potpuno podivljati kada mu krepa kosilica i bacit će je niz planinu, a za kaznu će ga otac potjerati da spava vani iako se već bliži zima. Imat će to zaista katastrofalne posljedice za ovu obitelj jer će mu jedne noći u posjet stići sestra, a ta večer uz vatru pretvorit će se u incestuozni odnos i posve šokantnu i potresnu završnicu filma.

Snimio je Murer ovu subverzivnu dramu u kojoj majstorski dekonstruira alpsku idilu u naturalističkom stilu te donosi i neku drugu stranu medalje života u takvim surovim, teškim i škrtim prirodnim uvjetima. Film je to i o generacijskom jazu jer otac je tu jedan od onih starih, konzervativnih tipova, zatucan i primitivan čovjek koji vjerojatno i ne zna drukčije od onoga što je i sam nekoć proživjeo kao dijete. S druge strane, mama je jedna od onih izrazito pobožnih ruralnih ženica koje u svemu stalno traže neki božji znak i ne usudi se suprotstaviti strogom mužu makar je često svjesna da su njegove metode stravične. Tu je i neki podsvjesni sram i osjećaj krivnje jer su dobili gluhog sina smatrajući to dijelom i nekom božjom kaznom, a nesretni mladić iako je intelektualno potkapacitiran osjeća to u odnosu prema njemu.

Kako je sam istaknuo Murer opisujući svoj film, ideja mu je bila ispričati priču po uzoru na grčke tragedije u kojima kao da je sve predestinirano i u kojima praktički unaprijed znamo sve ono što će se dogoditi. Tako i prije nego što se brat i sestra upuste u odnose, suptilno se naslućuje da bi između njih moglo biti nešto, no iako je incest ne samo zabranjen, već i potpuno nezamisliv normalnim ljudima, do kraja ćemo nekako uspjeti shvatiti zašto i kako se odigralo to između njih. Snimio je Murer film u kojem ne osuđuje nikog od glavna četiri lika, već pomalo hladno i u gotovo dokumentarističkom stilu donosi životnu dramu jedne obitelji i studiozno prikazuje kako bi to moglo završiti ovakva obitelj koja se odlučila na život u potpunoj izolaciji gotovo odsječena od ostatka svijeta. 

IMDB LINK 

Primjedbe