MARRIAGE ITALIAN STYLE (1964,ITA) - 8/10


 

Dvoje vjerojatno najvećih talijanskih glumaca svih vremena, Sophia Loren i Marcello Mastroianni su Filumena i Domenico, siromašna prostitutka i bogati bonvivan koji će provesti dobar dio života zajedno u šarmantnoj humornoj romantičnoj drami velikog Vittoria De Sice. Naravno da je "Brak na talijanski način" bio nominiran za Oscara i to 1966. godine za najbolji strani film, dok je Loren još godinu ranije bila nominirana za najbolju glavnu ulogu. Snimio je De Sica ovaj film prema drami "Filumena Marturaro" Eduarda De Filippa iz 1946. godine, a radnja ove netipične i zabavne romanse odvija se u poslijeratnom Napulju.

Doduše, tada 28-godišnji biznismen Domenico, bonvivanski i cinični tip 11 godina mlađu seosku djevojku upoznao je dok je ona radla kao prostitutka u nekom napolitanskom bordelu za vrijeme rata. Za vrijeme bombardiranja grada, Domenico i Filumena će se upoznati i završiti zajedno, a pratimo ovdje njihovu priču u periodu duljem od dva desetljeća. Radnja filma kreće negdje u sadašnjosti kada je Filumena teško bolesna, a već 50-godišnji Domenico je upao u vezu sa 20-godišnjakinjom koja je blagajnica u njegovom dućanu. Nakon što se ispostavi da je Filumena smrtno bolesna i da joj je posljednja želja da je Domenico oženi, on će joj to ispuniti vjerujući da će za nekoliko sati biti mrtva. No, čim on kaže sudbonosno da, Filumena će skočiti iz kreveta i ispostavit će se da je ona fingirala bolest kako bi ga nagnala na brak, a u međuvremenu kroz flešbekove saznajemo štošta o njihovoj turbulentnoj vezi.

Od samog početka Filumena je strastveno zaljubljena u slatkorječivog šarmera koji stalno negdje putuje, odlazi i dolazi, pojavljuje se samo onda kada njemu to odgovara. Jasno mu ona daje do znanja da bi željela biti jedina žena u njegovom životu, no vješto će on kroz godine manevrirati kroz tu situaciju, izbjegavati obveze i ponašati se onako kako njemu odgovara. Naravno da je njeno skromno podrijetlo, kao i njena prošlost glavni razlog zašto on ne namjerava javno biti s njom, no kad već vidi da može šarati okolo i raditi što mu se prohtije, Domenico ne vidi neki poseban razlog zašto bi se vezao za jednu ženu. I zaista su odlični i Mastroianni, posebno Loren kao odlučna žena koja zna što želi i ako treba spremna je na to čekati godinama, a kad se on već ponaša tako kako se ponaša, zašto se i ona ne bi poslužila nekim trikovima i sitnim prijevarama kako bi dobila što želi. Sjajno "Marriage Italian Style" stalno meandrira između komedije i drame te dobivamo odličan uvid u situaciju iz perspektive oba glavna lika.

IMDB LINK 

Primjedbe