NIGHTMARE ALLEY (1947,SAD) - 8/10


 

Tek kad sam počeo gledati ovaj staroholivudski misteriozni noir, nešto mi je počelo zvoniti. Bilo je to koji tjedan ranije nego što se u kinima pojavio istoimeni film Guillerma Del Tora koji je "Nightmare Alley" također snimio prema istoimenom romanu Williama Lindseyja Gershama iz 1946. godine. Taj roman, baš kao i film koji je već godinu kasnije snimio Edmund Goulding zanimljiva je studija polusvijeta tadašnjeg showbiznisa. I to od početaka, od običnih provincijskih vašara odnosno karnevala s čijeg će dna krenuti ambiciozni pomoćni radnik u cirkusu Stanton Carlisle (Tyrone Power) pa do svjetla velikih pozornica do kojih će se ovaj beskrupulozni manipulator raznim shemama, prijevarama i lažima probiti.

Power je zapravo i najzaslužniji zašto je "Nightmare Alley" tako brzo ekraniziran. Bio je on jedna od najvećih holivudskih zvijezda tridesetih i četrdesetih, a proslavio se uglavnom u nastupima u spektaklima kao neki romantični junak. Očito mu je dozlogrdio taj typecasting pa je zatražio od šefa studija 20th Century Fox, Darryla F. Zanucka da otkupi prava na knjigu kako bi on mogao odglumiti glavnog junaka. Prijetvornog mađioničara spremnog gaziti preko leševa kako bi ostvario svoje ciljeve. Njegov Stanton u početku je pomoćni radnik u cirkusu koji će zahvaljujući svom šarmu, manipulacijama i lažima doživjeti nevjerojatan uspon i slavu. No, paralelno s tim, on će potpuno moralno degradirati i bolesna ambicija za bogatstvom i slavom skupo će ga stajati, a pomalo u gatsbyjevskom stilu, jasno da će se sve to vrlo brzo raspasti.

Kao što je obično slučaj, naići će ovaj Miracle Worker na nekog pametnijeg i još prefriganijeg od njega. Odlikuje se ovaj mračni, za to razdoblje prilično šokantni noir, potpuno netipičnim ugođajem za to razdoblje, a američka kritika danas "Nightmare Alley" smatra jednim od definirajućih filmova žanra. Pomalo je to i priča na antičkom tragu po fatalizmu jer i Stanton je jedan od onih gotovo ikarovskih tipova koji si je zamislio da može sve, a znamo da takve odluke obično znaju skupo koštati. Iako je završetak romana još mračniji i šokantniji od onoga što ćemo vidjeti u ovom filmu i po tome "Nightmare Alley" predstavlja određeni otklon od tada standardnog holivudskog studijskog filma koji je obično zahtijevao klasični sretni završetak.

IMDB LINK 

Primjedbe