NINJABABY (2021,NOR) - 7,5/10


 

Ova otkačena norveška crnohumorna drama izabrana je za europsku komediju godine, a već iskusna Ynvild Sve Flikke snimila je film čija je glavna (anti)junakinja svojevrsni pandan glavnom liku iz hvaljene britanske serije "Fleabag" Phoebe Waller - Bridge. Tek na samom početku "Ninjababy" djeluje kao jedan u nizu filmova o neželjenoj i neplaniranoj trudnoći kakve smo imali već bezbroj puta priliku gledati. No, vrlo brzo pretvara se to u urnebesnu, beskompromisnu crnu komediju o djevojci koja ni pod razno ne želi postati majka. Ta djevojka je Rakel (izvanredna Kristine Kujath Thorp), 23-godišnjakinja crtačica koja je odustala od studija grafičkog dizajna i sada životari u stanu s cimericom. Stalno ona izlazi, pije, puši, povremeno konzumira i droge, a sasvim slučajno otkrit će da je trudna.

Potencijalni otac je smotani trener aikida Mos kojem se Rakel sviđa, no kada stigne ginekologu, uslijedit će novi šok. Nije trudna mjesec, dva ili tri. Rakel je već u poodmakloj fazi trudnoće, u sedmom mjesecu. To Nindža dijete nekako joj se prikralo, a da nije ni shvatila i abortus koji je planirala više nije opcija. Opcija za oca više nije ni Mos s kojim je jedne pijane večeri prije mjesec, dva završila u krevetu. No, zato je opcija ono čega se Rakel najviše užasava - rađanje djeteta i majčinstvo, a to je nešto što ona nikako ne želi. Da je ovo američki film i neka tamošnja tipična romantična komedija bilo bi lako naslutiti kako će se sve to rasplesti, no u "Ninjababy" slijedi jedno iznenađenje za drugim. Kako je Rakel karikaturistica i crtačica stripova, tako će ona i osmisliti lik bebe nindže koja joj se nekako ušuljala u maternicu, a da nije ni shvatila tako dugo te će s njom razgovarati, svađati se.

Od početka nam je jasno da je Rakelin život bio dosta kaotičan i prije neplanirane trudnoće, a ona je blesava, vulgarna, nemarna, raspuštena i djetinjasta kao što su u najčešćem slučajevima muški likovi u sličnim filmovima. Pa iako je ona jasno odlučila da ne želi biti majka i da će se riješiti djeteta jednom kad ga rodi, opet je mlada norveška glumica Kristine Kujath Thorp od Rakel stvorila izvanredan lik čijoj se situaciji možemo smijati, a ujedno i suosjećati s njom, shvaćati je. Postignut je ovdje fini balans humora i drame, potpuno je izbjegnuto upadanje u patetiku i klišeje kakvi obično idu uz ovakve filmove o neplaniranoj trudnoći. Tim više jer joj je ostalo jako malo vremena za odluku što napraviti (beba bi recimo voljela da je posvoji Angelina Jolie).

Iako ovako na papiru cijeli ovaj koncept zvuči bedasto, blesavo, možda i glupavo, uspjela je Flikke snimiti zabavan, duhovit, realan i iskren film o životu mlade žene koja se našla u posve neočekivanoj situaciji. Bez obzira što vjerojatno sama pomisao na ženu koja se užasava majčinstva i spoznaje da će uskoro roditi nekome može djelovati blasfemično ili pogrešno, ipak je "Ninjababy" samo film. Doduše, film koji se poigrava nekim tabuima i pomalo kontroverznim temama, no čini to na izniman i originalan način, s puno stila i duha, jako dobrim likovima koji dobivaju priliku da se razviju. Premijerno je "Ninjababy" prikazan u Berlinu, gdje je dobio nagradu za najbolji film za mlade, a u izboru za najbolji norveški film godine imao je 11 nominacija, potvrdivši one za najbolju režiju, scenarij, glavnu glumicu (Thorp) i sporednog glumca (Nader Khademi koji je odglumio smotanog, ali pažljivog i dobroćudnog Mosa).

IMDB LINK 

Primjedbe