PERCY VS GOLIATH (2020,KAN) - 6,5/10


 

Christopher Walken je farmer iz kanadske pokrajine Manitobe koji će krenuti u sudsku bitku s multinacionalnom agrokompanijom Monsantom. "Percy Vs Goliath" (koji se može pronaći i pod jednostavnim nazivom "Percy") je biografska drama snimljena prema istinitim događajima s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o djelu snimljenom na razini televizijskog filma za poslijepodnevni termin koji slijedi prokušani model filmova poput "Erin Brockovich" ili "Dark Waters" u kojima se obični, mali čovjek, klasični autsajder bori protiv puno moćnijeg suparnika. Percyja Schmeisera (Walken) upoznajemo kao prosječnog tipa od kojih 70 godina, farmera iz Kanade čija se obitelj već generacijama bavi uzgojem uljane repice.

Baš kao i njegov otac, djed, pradjed, čukundjed i tko sve ne, tako i Percy sam ima vlastito sjeme za usjeve. No, jednog dana stići će mu pismo od Monsanta u kojem stoji da im je dužan zbog korištenja njihovog zaštićenog genetski modificiranog sjemena. Percyju nije jasno što se događa i kako je to moguće jer je oduvijek koristio isključivo svoje sjeme, no patentirano sjeme otporno na pesticide koje je proizveo Monsanto završilo je i na njegovom polju. Tvrdoglavi starac ne želi korporaciji plaćati odštetu za nešto što tvrdi da nije počinio i bijesan je što ga svi počinju smatrati lopovom te će uz pomoć mladog i idealističnog odvjetnika (Zach Braff) i nadobudne aktivistice (Christina Ricci) krenuti u pravnu bitku s ovim agrokulturnim Golijatom.

Iako je priča tu posve generička, ne pretjerano nadahnuta, riječ je o važnoj i velikoj temi, a Walken je opet odličan u ulozi prosječnog, običnog tipa. Nevjerojatno je koliko ovaj sjajni glumac strši u odnosu na ostatak glumačke ekipe (posebno na Ricci koja je na razini srednjoškolke u nekom amaterskom lokalnom teatru) i zahvaljujući njegovoj stoičkoj, realističnoj, uvjerljivoj izvedbi, ovaj film zapravo i zaslužuje prolaznu ocjenu. Njegov Percy je tip koji je posve svjestan u što se upušta i što se može dogoditi u slučaju da izgubi sudski spor s Monsantom i to ne samo njemu, već i brojnim sličnim "malim" (iako Percy definitivno nije mali poljoprivrednik po nekim našim mjerilima) farmerima. Jasno mu je da će njegov slučaj biti uzet za primjer svim onima koji se usude podignuti glavu protiv sličnih moćnih korporacija koje imaju iza sebe sustav i sav novac svijeta. Svjestan je on svih opasnosti koje mu prijete i nije on pretjerano oduševljen ulogom mučenika koju bi mu mnogi namijenili, no iz tvrdoglavosti i želje da dokaže da nije lopov, on će krenuti u ovu neravnopravnu bitku.

IMDB LINK 

Primjedbe