POST MORTEM (2020,MAĐ) - 5/10


 

Bio je ovo još jedan od filmova koji su naizgled puno obećavali, a pokazali se kao razočaranje. Gdje ćeš boljeg okruženja za jezivi, nelagodni horor od mađarskog sela neposredno nakon Prvog svjetskog rata i svijeta kojim hara španjolska gripa. Glavni junak je pak njemački vojnik Tomas kojeg suparnička vojska baca u masovnu grobnicu na samom finišu rata, a on je ipak živ te shvaćamo da je tek bio u nesvijesti i iz smrti kao da ga izvlači halucinacija djevojčice koja ga doziva. Nekoliko mjeseci kasnije Tomas je u Mađarskoj i bavi se on krajnje neobičnim i bizarnim, čak morbidnim tipom fotografije. On fotografira mrtve i to na način da familija skupi mrtvog člana obitelji i onda ga on našminka, uredi i pripremi za fotkanje tako da ljudima taj fotos ostane kao uspomena na dragog pokojnika.

Jednog dana, djevojčica koju je vidio u halucinaciji, zaista će se i pojaviti i desetogodišnja Anna pozvat će ga u njeno selo gdje bi trebalo biti puno posla jer je polovica ljudi umrla od španjolke. No, vrlo brzo Tomasu će postati jasno da se u tom selu događaju neke jako čudne stvari jer će na svakoj fotografiji uz pokojnika uhvatiti i obrise duhova. I stvarno je zapanjujuće kako je iskusni redatelj poput Petera Bergendyja koji je već snimao filmove čija je radnja smještena u neko povijesno razdoblje, ovdje uspio uprskati. Nažalost, pokazalo se da je velika razlika u snimanju povijesnog filma i horora, a iako su svi sastojci za jedan dobar filmski paprikaš bili tu, glavni kuhar ih je upropastio i složio neku bljutavu čorbicu.

"Post Mortem" uopće nema očekivano jezivi ugođaj, a specijalni efekti su zaista jako loši, nerijetko preko granice smiješnog. Ništa bolja nije ni gluma, film je nepotrebno rastegnut na dva sata i puno toga tu je repetitivno, priča je dosta konfuzna i prava je šteta što se "Post Mortema" nije dohvatio netko tko razumije horor. Ovako je ostala šteta sjajnog okruženja, kvalitetne scene i produkcijskog dizajna te zaista briljantno dočaranog povijesnog razdoblja odmah nakon Prvog svjetskog rata i tipičnog mađarskog sela iz tog vremena. Bio je ovo dosta slabašan pokušaj folk horora na mađarski način i zaista me uvijek razočara kada se nominalno ne dobra, nego ovaj puta izvanredna ideja, upropasti na ovakav način.

IMDB LINK 

Primjedbe