THE AUSCHWITZ REPORT (2021,SLK) - 7,5/10


 

Iako je od II svjetskog rata prošlo već toliko puno i sve je manje živih onih koji se sjećaju tog najrazornijeg događaja u povijesti čovječanstva, ne prestaju ti strašni dani četrdesetih inspirirati fillmaše sa svih strana svijeta. Jedan od njih je očito i Slovak Peter Bebjak, uglavnom televizijski režiser koji je u filmu koji se može pronaći kao "The Auschitz Report" i "The Auschwitz Escape" pokazao ne samo da II svjetski rat skriva još neke važne i vrijedne priče, već da je i redatelj koji jako dobro zna svoj posao. Mogli smo se nagledati pregršt filmova čija je radnja smještena u koncentracijske logore te se i danas takvi filmovi štancaju kao na pokretnoj traci i veliku većinu ih zaobilazam. Ovu šokantnu i uznemirujuću kombinaciju drame i trilera nisam mogao zaobići jer istinita je to priča o bijegu dva slovačka Židova iz zloglasnog Auschwitza i njihovih svjedočanstava putem kojih je svijet po prvi puta saznao što se događa u nacističkim logorima smrti.

Vjerojatno su saveznici imali predodžbu da se u Auschwhitzu, Treblinki, Dachauu i sličnim mjestima ne događa ništa dobro, no nisu mogli zamisliti da su to doslovno tvornice smrti. I kreće tu priča stravično i šokantno odmah od početka. Boje su sive, tmurne, na rubu crno - bijelog kako bi se dodatno dočarao taj zastrašujući ugođaj, a zanimljiva je i kamera jer logoraše uglavnom hvata s visoka kako bi se i na taj način pokušala dobiti njihova perspektiva. Čuvari su ondje sadisti sami po sebi, no kada jedan od njih sazna da mu je sin poginuo na istočnom frontu, pretvorit će se on u pravo čudovište i njegove tehnike mučenja i ubijanja su nezamislive, uznemirujuće i gnjusne. Tako on u jednoj sceni desetak, petnaestak logoraša zakopa u zemlju da im vire samo glave, a potom na konju jaše po njihovim glavama i doslovno ih drobi.

Kad dva logoraša, Rudolf Vrba (Peter Ondrejička) i Alfred Wetzler (Noel Czuczor) u zimu 1944. godine odluče pobjeći, nastradat će svi iz njihove barake. Nekoliko dana njih dvojica će provesti skrivajući se ispod drvenih paleta u samom logoru, kasnije će pobjeći i preko šuma će se pokušati dokopati oslobođenog teritorija na kojem se nalaze saveznici. Kako bi svijetu pokazali što se zaista događa u Auscwhitzu, uspjeli su oni ukrasti neke dokumente, no kada i uspiju realizirati svoj plan, nitko im neće vjerovati u ono što pričaju. I zaista je "The Auschwitz Report" nevjerojatno uznemirujuć, brutalan i šokantan film i djeluje sve tu zastrašujuće realistično i stvarno. Iako zaista ima bezbroj filmova na ovu temu, ova upečatljiva slovačka drama ne djeluje kao višak i kao nepotrebna, već štoviše, jedan je to od boljih filmova koji obrađuje ovu tematiku još od Oscarom nagrađenog mađarskog "Saulovog sina".

IMDB LINK 

Primjedbe