THE MEDIUM (2021,TAJ) - 6,5/10


 

Eto nama i jednog tajlandskog horora snimljenog u stilu lažnog dokumentarca koji kreće kada dokumentaristička ekipa stiže na sjeveroistok Tajlanda kako bi snimila film o tamošnjim šamanima, duhovima i sličnom praznovjerju. Pažnju će im privući sredovječna gospođa Nim koja je medij i u kojoj se nastanio drevni duh koji generacijama štiti seljane. Duh koji je trenutačno u Nim prelazi iz jednog ženskog člana obitelji u drugog već generacijama, a u Nim se skućio iako joj je prirodni odabir bila njena starija sestra Noi, no ona je odbila tu dužnost. Od tada sestre baš i nisu u nekim odnosima, a Nim će se sestri zaputiti nakon što iznenada umre njezin muž. Tu je i njihov mlađi brat Marit koji sa ženom i malim djetetom živi s Noi i njenom kćeri Mink koja će se nekako s dolaskom tetke šamanice početi čudno ponašati.

Jasno da će tetka posumnjati da je i ovu djevojku zaposjeo neki duh, no umjesto dobrog obiteljskog duha koji živi u njoj, izgleda da se u Mink nastanilo neko puno zlokobnije i opasnije stvorenje. Moglo bi se "The Medium" opisati i kao svojevrsni tajlandski egzorcist u found footage / mockumentary stilu, a iako su ideja pa i izvedba dobrim dijelom filma bile dobre, na kraju je izvjesni Banjong Pisanthanakun to previše razvukao jer traje ovaj horor predugačkih 130 minuta. Fora je što u početku "The Medium" zaista i djeluje kao neki dokumentarac u kojem se istražuju drevna vjerovanja ruralnog lokalnog stanovništva koje i dalje vjeruje u te pizdarije. Tako vidimo kako mnogi oni koji imaju neke probleme dolaze k Nim po savjet, a ona im mudro savjetuje što bi to moglo biti i pomaže ako uvidi da se radi o nekoj demonskoj opsjednutosti, ali i odgovorno ih šalje liječnicima kad joj se čini da bi mogao biti neki zdravstveni problem.

Polako to prerasta u horor pomalo i na tragu "Paranormal Acitivity" jer će dokumentaristička ekipa uskoro i u Minkinu sobu postaviti skrivene kamere da bi vidjeli što se s njom događa po noći. No, zbog odluke da se film snima u stilu lažnog dokumentarca, nedostaje tu očekivanog suspensea, jezivosti i zlokobnosti kakva bi se možda i pretpostavljala uz takav supernatural horor. Pokušao se tu, bit će, dobiti dojam realizma, no nije to baš do kraja uspjelo profunkcionirati. Ipak, nije "The Medium" uopće loš horor iako s vremenom postaje malo zamarajući, a da ga se srezalo za nekih pola sata, barem dvadesetak minuta, sigurno bi se dobilo na dinamici.

IMDB LINK 

Primjedbe