THE TENDER BAR (2021,SAD) - 7,5/10


 

George Clooney u zadnje vrijeme skoro pa više režira, nego što glumi, a ovaj puta dohvatio se memoara Pullitzerom nagrađenog američkog pisca i novinara J. R. Moehringera. I tipična je to coming-of-age drama kakvu smo zapravo imali prilike vidjeti već dosta puta, no očito sam nekako slab na takve priče o odrastanju, posebno kad im je radnja smještena u sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća. Priča tu kreće početkom 70-ih na Long Islandu gdje će se tada devetogodišnji klinac JR Maguiere doseliti s majkom Dorothy (Lily Rabe). Majka će se sa sinom jedincem zapravo ondje vratiti u očev (Christopher Lloyd) dom u kojem je i dalje puna kuća, a u ujaku Charlieju (Ben Affleck), pronaći će znatiželjni i bistri klinac očinsku figuru.

Odnos s ocem koji je ostavio njega i mamu, misterioznim tipom kojeg JR poznaje prvenstveno kao glas s radija pošto je tatko radijski DJ, u središtu je pažnje ove emotivne drame. Iako će cool ujak Charlie koji je voditelj lokalnog bara za JR-a biti svojevrsni surogat otac koji će ga i potaknuti da slijedi svoje snove i pokuša postati pisac, JR kao da će stalno imati prazninu sve dok se ne konfrontira s ocem i pokuša doći do odgovora tko je zapravo on. No, do toga će morati proći još puno vremena. JR (Daniel Ranieri kao dijete, a Tye Sheridan kao mladić) će u međuvremenu porasti, upast će na Yale gdje će se fatalno zaljubiti u djevojku koja će ga vrtjeti oko malog prsta i poigravati se njime. Na užas svoje majke koja se nadala da će postati pravnik, on će se zaista odlučiti na karijeru profesionalnog pisca.

Pošto je film i snimljen po Moehringerovim memoarima, očito je da čovjek nije fulao profesiju, a film je to s nadahnutim glumačkim izvedbama (Affleck je nominiran za sporednu ulogu za Zlatni globus, a njegov lik načitanog ujaka punog tzv. ulične mudrosti svakako je i najzanimljiviji lik u cijelom filmu) i s pomalo sentimentalnim štihom. Klasična je to topla, gorko - slatko priča o odrastanju i potrazi za odgovorima na pitanja koje dječaci i mladići uvijek imaju, a nadopunio je Clooney "The Tender Bar" i zanimljivim soundtrackom sastavljenim brojnim već gotovo zaboravljenim pjesmama iz razdoblja kada se i radnja filma odvija. Iako nije to film koji će se dugo pamtiti, bio je ovaj fini coming-of-age i iznad mojih skromnih očekivanja.

IMDB LINK 

Primjedbe