WISTING (2019-21,NOR) - 7,5/10


 

Krimi serije u Skandinaviji se očito štancaju kao na pokretnoj traci, a i norveški "Wisting" mogao bi se smjestiti u podžanr koji se naziva nordic-noir. Ova je serija snimljena prema bestselerima norveškog pisca krimića Jorna Liera Horsta, a autori serije u prvu sezonu uspjeli su nagurati radnju čak dva njegova romana, dok se u treću četverodijelnu sezonu smjestio i treći roman. I to se pokazalo kao sasvim solidna odluka jer "Wisting" je iznimno dinamična serija brzog tempa u kojoj gotovo pa i nema praznog hoda, a svi problemi će ovdje krenuti kada jedan stanovnik gradića Lavrika koji je krenuo u potragu za božićnom jelkom, pod snijegom pronađe čovjekovo tijelo. Na scenu odmah stupa lokalni policijski inspektor, udovac William Wisting (Sven Nordin), a u rodno mjesto vratit će se i njegova kćer Line (Thea Green Lindberg), novinarka iz Osla koja je došla istraživati jedan drugi slučaj.

U snijegom pokriveni Larvik ubrzo će stići i istražitelji američkog FBI-ja (među njima i istražiteljica koju je utjelovila već pomalo zaboravljena Carrie-Ann Moss, najpoznatija kao Trinity iz Matrixa) jer će se pokazati da se upravo u Norveškoj pritajio serijski ubojica iz Amerike za kojim se bezuspješno traga već dvadesetak godina. Priča se tu razvija brzo i solidno je povezano nekoliko priča i svi koji vole skandinavske krimiće sasvim sigurno neće promašiti ni s "Wistingom". Dakako, nije to ni serija koja donosi nešto posebno novo i sve je to varijacija na temu koju smo već bezbroj puta vidjeli, no bilo je to na kraju i više nego solidno i korektno.

I pomislio bi čovjek da u toj bogatoj i uljuđenoj Skandinaviji teku samo med i mlijeko kad od tamo stalno stižu priče o nekim bolesnim ubojicama i sadistima pa će tako i na početku treće sezone serijski ubojica pobjeći policiji i inspektoru Wistingu. Očito mu je netko pomogao u tome, a na Wistingu, Lini koja se sada prebacila na snimanje dokumentaraca te je očito povukla očeve gene jer snima film baš o ubojici, te na ostatku ekipe sada je da pronađu gdje je ovaj zbrisao i tko je misterizni drugi čovjek. 

IMDB LINK 

Primjedbe