A BILI SMO VAM DOBRI (2021,HRV) - 7/10


 

Nakon "Metastaza" i "Ljudoždera vegetarijanca", snage su ponovno udružili redatelj Branko Schmidt i glumac Rene Bitorajac, a rezultat toga još je jedna aktualna i slojevita drama koja fino secira pa i karikira hrvatsko društvo. Ipak, "A bili smo vam dobri" slabiji je film od dva prethodno spomenuta, no svejedno je Schmidt s Ognjenom Sviličićem i Sandrom Antolić osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij, dok je Bitorajac još jednom nagrađen za najboljeg hrvatskog glumca. Svejedno, Schmidt je snimio još jedan film koji sjajno imitira stvarnost i puno onoga što vidimo ovdje zaista podsjeća na ono što se događalo u stvarnosti. Prosvjedi branitelja i šator pred zgradom Ministarstva 2014. godine nesumnjivo su bili inspiracija za ovu priču koju opet sjajnom izvedbom nosi Bitorajac.

On je Dinko Ćosić, veteran rata i junak koji je nekoć onesposobio 23 tenka JNA, a danas je čovjek od pedesetak godina kojem se raspala obitelj. Žena ga je ostavila i odvela sina, da se naslutiti da je imao problema s alkoholom, na lijekovima je, nagle je naravi. Frustriran je i bijesan, ogorčen na državu, a u uvodnoj sceni vidimo ga kako dolazi u stari paromlin koji su njegovi kolege branitelji zamislili pretvoriti u Muzej domovinske zahvalnosti. No, nakon potresa u Zagrebu, statika stare zgrade koja im je prije tridesetak godina poslužila kao vježbalište, sada je narušena i ministarstvo ih želi iseliti. Veterani za to ne žele čuti, stižu oni u paromlin sa svih strana Hrvatske, a nevoljko ondje dolazi i Dinko.

Već mu je dosta svega i daje do znanja svojim prijateljima i kolegama da se ovaj puta neće dati navući i da ne želi imati nikakve veze s prosvjedom. Naravno da će se Dinko ipak predomisliti i ne samo aktivno uključiti u akciju, već će ubrzo postati jedan od najžešćih kritičara vlasti. Ubrzo će doći do intervencije, branitelji će se naoružati plinskim bocama, a jasno da će Dinko i njegova družina na kraju ostati izigrani po tko zna koji put. No, uz branitelje će se u paromlinu početi skupljati i neki mladi ekstremisti, neonacisti kojima muzej i nije neki prioritet, već imaju oni neke svoje planove, a Dinko će do kraja shvatiti da to više nije njegova borba.

Pokazao se "A bili smo vam dobri" (rečenica koju će Dinko, jasno, upotrijebiti tijekom pregovora s ministrom) kao sasvim korektan film u kojem je Bitorajac još jednom potvrdio da mu ovakve uloge najbolje odgovaraju i film koji donekle precizno oslikava društvenu klimu, no ipak nije to na razini prethodnih filmova. Dodatni plus je i pjesma "Mrtvi su mrtvi" Damira Avdića koja je zapravo i jedini glazbeni broj koji se provlači kroz cijeli film i sjajno se uklopila u to sumorno okruženje.

IMDB LINK 

Primjedbe