ARCHIVE 81 (2022,SAD) - 8/10


 

S dosta sumnjičavosti i niskim očekivanjima ušao sam u ovu SF - horor seriju, a pokazao se "Archive 81" kao potpuno neočekivano iznenađenje. Možda "Archive 81" i ne odiše nekom posebnom originalnošću, no fino je tu kreatorica Rebecca Sonnenshane umijesili elemente SF-a, found footagea, jezivosti na tragu filmova kao što su "Krug" te meni omiljenog okultizma gotovo na tragu "Rosemaryne bebe". Možda sam sada previše otkrio jer tek negdje u trećoj ili četvrtoj epizodi ove iznimno strukturirane serije shvaćamo da tu imamo posla s jednim opakim kultom, no priča se tu vrhunski slaže i serija je to koja se gotovo pa ne može prestati gledati.

Radnja kreće u sadašnjosti kada upoznajemo mladog arhivista Dana Turnera (Mamadou Athie), majstora za spašavanje starih filmova i njihovo restauriranje u digitalni format. Da se naslutiti da se Dan oporavlja od prekida kao da je i imao neke psihičke poteškoće, a njega će angažirati misteriozni poduzetnik Davenport (Martin Donovan) kako bi pokušao spasiti VHS snimke iz prve polovice devedesetih. Te snimke je napravila studentica Melody Pendras (Dia Shihabi) koja je za dizertaciju odlučila istražiti povijest njujorške zgrade koja se naziva Vesser. Ta zgrada je nedugo nakon što se Melody ondje doselila, izgorjela do temelja s gotovo svim stanarima, a obrađujući stare Melodyne snimke, Dan pokušava rekonstruirati što se to ondje dogodilo.

Da ne zaboravim, Davenport će smjestiti Dana u neku izoliranu nastambu, a shvatit će on da cijela ta priča itekako ima veze s njim i njegovom obitelji. Paralelno s Danovim pokušajima da restaurira Melodyne VHS snimke, pratit ćemo i događanja iz 1994. godine, a sve će se to nekako sve više i više povezivati. Gotovo poput slaganja puzzla, mozaik će se tu polako sklapati, a cijelo vrijeme gledatelj se pita što je tu uopće stvarnost, što je fantazija, a što je nečije ludilo? U ovih osam epizoda koje su režirali Rebecca Thomas, Saudijka Haifaa al-Mansour te poznati SF-horor dvojac Justin Benson - Aaron Moorhead, ima zaista svega što dobro dođe u svakom hororu i zbilja je "Archive 81" kvalitetan sadržaj u kojem će bez problema uživati i oni koji možda i nisu fanovi klasičnog horora.

IMDB LINK 

Primjedbe