MAMA WEED (2020,FRA) - 6,5/10


 

Poslije niza mračnih, zahtjevnih, teških i kompleksnih uloga u ozbiljnim filmovima, poznata francuska glumica Isabelle Huppert (Pijanistica, Elle, White Material, Violette Noziere) vjerojatno je za opuštanje, možda i za psihički oporavak, odabrala i glavnu ulogu u jednom ležernom, gotovo pa bedastom filmu. Taj film je krimi komedija "Mama Weed" (La daronne u originalu), a ona je ovdje policijska prevoditeljica s arapskog koja će postati najveća pariška dilerica hašišem. Njena Patience je žena koja je navikla na ugodan život koji joj je nekoć omogućio bogati muž iz Katara, no on je odavno premino, a zalihe su se istopile. Mora ona sada raditi i radi kao prevoditeljica za pariški policijski odjel narkotika te će prilikom jednog prisluškivanja shvatit da je jedan od dilera sin njegovateljice njezine mame.

Patience će inspektorima krivo prevoditi što se događa, a mladom dileru ili bolje rečeno vozaču kamiona u kojem se nalazi brdo hašiša, pomoći da izbjegne policijsku zasjedu. Ipak, mladog dilera policija će uhvatiti, no tek nakon što je on sakrio svu tu drogu. Ukazat će se prilika koju će Patience ugrabiti i odlučit će ona stvoriti svoj alter-ego, marokanske kraljice hašiša "La daronne" i početi opskrbljivati putem nekoliko smotanih dilera cijeli Pariz ovom opojnom drogom. I baš kao što se može pretpostaviti, cijela je ovo priča jedna od onih koje je gotovo nemoguće ozbiljno shvatiti, a opet nekako zabavna, zanimljiva, povremeno i duhovita.

I iznenađujuće dobro će Patience navigirati između standardnog policijskog posla i novog fuša. Stalno će ona svojim kolegama ostavljati krive tragove, no naravno da će policija sve više stezati krug oko nje. Naravno da je Huppert svoj lik izgradila bitno drukčije nego većinu svojih likova jer očito je kako je i sama ova ideja prilično apsurdna i bedasta pa iako nam je jasno da je njena transformacija smiješna, svejedno ova krimi komedija dobro funkcionira do kraja i zabavna je za gledanje. 

IMDB LINK 

Primjedbe