THE ADVENT CALENDAR (2021,BEL) - 6,5/10


 

Ne znam postoje li još uvijek one adventsko - božićne bombonijere u kojima se u datumom određenom pretincu nalazi neka čokoladica ili pralina. Sjećam se da je nešto takvo bilo dosta popularno dok sam bio klinac i da, naravno, nikad nisam baš imao strpljenja točno određenog dana maznuti tek po jednu čokoladicu zacrtanu rasporedom od početka adventa do Božića. Strpljenje nije ni vrlina glavne protagonistice ovog high concept belgijskog horora, nekadašnje plesačice Eve (Eugenie Derouand) koja je nakon prometne nesreće nekoliko godina ranije paralizirana od struka naniže. Naravno da joj nije lako i nada se da će ona jednog dana ponovno prohodati iako prognoze nisu optimistične, a i "Advent Calendar" jedan je od onih filmova koji potvrđuju da ponekad treba biti oprezan sa željama.

Jednog dana Evi će njena prijateljica Sophie (Honorine Magnier) koja živi u Njemačkoj donijeti antikni ornamentni drveni adventski kalendar koji je pronašla na nekom tamošnjem buvljaku. U svakoj komorici nalazi se čokoladica, no ovaj kalendar sadrži i neka posebna pravila. Čim otvori prva vratašca, Evu će dočekati poruka baci me i ubit ću te, a jednom kada krene otvarati pretince, ne smije stati. Čim počne otvarati pretince i tamaniti čokoladice, Evi će se zaista i početi događati neke čudne stvari. Možda presugestivno, scenarist i redatelj Patrick Ridremont odmah nam i pokazuje da se u tom antiknom čokladnom kalendaru nalazi neka zla sila, neko zlo svojstvo, a Eva će vrlo brzo to početi i shvaćati.

No, kao da se neće moći zaustaviti vjerujući da bi ako dođe do kraja, ponovno mogla početi hodati. I kad shvati da postoji itekakva veza između raznih užasnih događaja koji podrazumijevaju smrti njoj bliskih ljudi, ona se neće zaustavljati i odlučila je doći do kraja uvjerena da će joj se sve isplatiti. Iako priča ima tu ponešto rupa, nelogičnosti i banalnih rješenja, bio je "Advent Calendar" čak zabavan i dinamičan SF - horor - triler koji ima i svojih pluseva.

IMDB LINK 

Primjedbe