'71 (2014,GBR) - 8/10


 

Vodi nas ovaj uzbudljivi i nevjerojatno dinamični akcijski triler na ulice Belfasta 1971. godine. Iako je priča o britanskom vojniku koji se odvojio od svoje jedinice tijekom nemira u katoličkom dijelu glavnog grada Sjeverne Irske i tijekom noći pokušava sačuvati živu glavu fikcionalna, povijesne okolnosti u filmu koji je bio režijski debi za Yanna Demangea itekako su stvarne. Godinu 1971. scenarist Gregory Burke sasvim sigurno nije odabrao slučajno jer građanski rat između republikanaca odnosno katolika s jedne te rojalista odnosno protestanata s druge strane bližio se vrhuncu. Belfast je tada zaista bio pravo bojno polje, a katolici i protestanti praktički žive jedni među drugima. Ondje će sa svojom jedinicom stići i mladi britanski vojnik Gary Hook (Jack O'Connell kojem je ovo uz "Starred Up" bio nastup u kojem je najavio veliki potencijal, no kojeg još za sada i nije potvrdio).

Pod vodstvom neiskusnog zapovjednika, njegov odred krenut će na prvi zadatak i bit će podrška sjevernoirskoj policiji u pretrazi kuća tražeći vatreno oružje kod poznatih republikanaca. I prije nego što će situacija eskalirati, Hook će ostati šokiran nasiljem od strane vojske i policije prema civilima, no baš i neće imati previše vremena za reakciju jer će krenuti u potjeru za dječakom koji je nekako uspio ukrasti automatsku pušku. Vrlo brzo Gary će se iz lovca pretvoriti u lovinu i u cijelom tom kaosu vojska će zaboraviti na njega te će ostati on iza neprijateljskih linija (uvjetno rečeno). Na nepoznatom terenu, među ljudima koji osobito ne podnose britanske vojnike i koji ga žele ubiti. I nije "71" jedna od onih tipičnih drama kakve su se obično snimale o građanskom ratu u Sjevernoj Irskoj i koje su se trudile prvenstveno politički kontekstualizirati situaciju.

Ovo je punokrvni akcijski triler, a sjajno su Burke i Demange prikazali okolnosti u kojima je teško bilo kome vjerovati i procijeniti tko je saveznik, a tko neprijatelj. Sve je tu užasno mutno jer shvatit ćemo da gotovo svatko ima neke svoje planove. Tako mladi i militantni članovi IRA-e Haggrerty (Martin McCann) i Quinn (Killian Scott) uz pomoć tinejdžera Seana (Barry Keoghan) rade o glavi svom zapovjedniku Boyleu (David Wilmot). On je pak u dosluhu s britanskim obavještajcem Browningom (Sean Harris), a jedina šansa za preživljavanje Garyju bi mogao biti nekadašnji vojni liječnik i republikanac Eamon (Richard Dormer). Odlično je film sniman u Blackburnu, Sheffieldu, Leedsu i Liverpoolu uspio rekreirati ratnu zonu Belfast s početka sedamdesetih i "71" je izvanredno uzbudljiv film koji ujedno i jako dobro pokazuje i sav besmisao građanskog rata koji je trajao desetljećima.

IMDB LINK 

Primjedbe