A SOLDIER'S STORY (1984,SAD) - 8/10


 

Nakon što je u drugoj polovici šezdesetih snimio "In the Heat of the Night", svoj vjerojatno najbolji film, krimi dramu o crnom detektivu koji dolazi istražiti ubojstvo na segregiranom jugu Amerike, Norman Jewison je sredinom osamdesetih snimio i film o još jednom crnom istražitelju na zadatku na jugu Amerike. Charles Fuller sam je u scenarij preradio svoj Pullitzerom nagrađeni roman iz 1982. godine "A Soldier's Play", a priča je to o rasizmu u segregiranom vojnom odredu u kampu u Louisiani za vrijeme II svjetskog rata. Većina velikih studija nije željela snimati ovaj film i na kraju je tek Columbia odobrila minimalni budžet jer se pretpostavljalo da nikoga neće zanimati film koji tematizira crnačku diviziju u II svjetskom ratu. Film koji se k tome u cijelosti odvija na američkom tlu i nije nikakav ratni spektakl, već triler koji problematizira segregaciju, rasizam i nepravdu na jugu Amerike.

Priča tu kreće kada netko nakon noćnog izlaska izvan baze ubije pijanog crnog narednika Vernona Watersa (Adolph Caesar), a kako bi istražio slučaj iz Washingtona je poslan satnik Richard Davenport (Howard E. Rollins Jr. koji je glumio i detektiva Virgila Tibbsa u kasnijoj televizijskoj seriji snimljenoj prema filmu "In the Heat of the Night"). Na iznenađenje svih, satnik je crnac, a velika većina vojnika crnaca koji su u bazi potpuno odijeljeni od svojih bijelih kolega, po prvi puta u životu vide crnca koji je časnik. Uz to, Davenport je i pravnik, obrazovani mladi vojnik sa sjevera koji unatoč tome što je iste rase kao i ostali crni vojnici koji u njemu u početku vide junaka, ipak ima drukčiju pozadinu i za njega je jug potpuna nepoznanica.

Naravno da je svima prvi kandidat za ubojstvo crnog narednika lokalni Ku Klux Klan, a i vojni vrh očito očekuje da se slučaj brzo razriješi i da se ne bude nešto posebno čačkalo po pogibiji jednog crnca. No, satnik Davenport ozbiljno će se primiti posla i odlučit će istjerati misiju do kraja. Naracijski su Fuller i Jewison radnju postavili nelinearno i dok pratimo istragu u flashbackovima se vraćamo u prošlost i malo, pomalo saznajemo ne samo okolnosti ubojstva narednika, već i što se uoči toga događalo u bazi. Sličnu strukturu kasnije su očito pokupili i tematski slični filmovi poput puno poznatijeg "Few Good Men" s maestralnim Jackom Nicholsonom, a rasplet događaja ovdje je prilično neočekivan.

Kroz razgovore s vojnicima (među njima je i jedan kojeg je utjelovio mladi Denzel Washigton kojem je to bila jedna od prvih uloga) ne samo da ćemo saznavati što se događalo i zašto je netko ubio narednika, već i tko je on bio. Polako shvaćamo ne samo odnose između crnaca i bijelaca u bazi, već i razilaženja u mišljenjima i stavovima između crnih vojnika. Pa iako je "A Soldier's Story" nesumnjivo kvalitetan i zanimljiv film, ipak ova krimi drama / triler nije ni izbliza važna i prijelomna potut ranije navedenog Jewisonovog klasika. Svejedno, "Vojnikova priča" na kraju je dogurala do tri nominacije za Oscara, za najbolji film, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu za Caesara.

IMDB LINK 

Primjedbe