BLACK BOX (2021,FRA) - 8/10


 

Bio je ovaj francuski tehno - triler jedno od onih ugodnih i posve neočekivanih iznenađenja. Uzbudljiv i do posljednjih trenutaka napet i dinamičan film o mladom inženjeru i analitičaru Mathieu (Pierre Niney) zaposlenom u zrakoplovnoj agenciji čiji je zadatak istraga crnih kutija nakon avionskih nesreća. Mathieu je inženjer zvuka, tehničar i majstor zanata kojem će pripasti nezahvalna zadaća analize crne kutije novog francuskog aviona koji se srušio nad Alpama pri čemu je poginulo tristotinjak putnika i članove posade. Situacija je tim čudnija jer je njegov šef Victor (Olivier Rabourdin) jednostavno nestao, a detalji koje će Mathieu otkrivati postajat će sve više uznemirujući.

Dodatna je komplikacija što Mathieuova žena Noemie (Lou de Laage) radi za kompaniju koja je proizvela najnoviji tip aviona kakav je bio ovaj što se srušio nad Alpama. Iako se na prvu čini da je riječ o terorističkom napadu što će biti sasvim dovoljno mjerodavnima da zatvore istragu, Mathieuu će puno toga tu biti čudno i na svoju ruku će nastaviti istraživati sadržaj crne kutije i analizirati zvučne zapise. Nije nam jasno je li Mathieu paranoičan, je li možda potpuno izgubio razum, je li skrenuo i zašto tako opsesivno ne odustaje od istrage. Priča se tu fino razvija i činit će se da ništa tu nije onako kako na prvu izgleda.

Iako, koliko sam uspio vidjeti, "Black Box" ili "Boite noire" (srećom) nije snimljen po stvarnim događajima, a svejedno je najveća vrijednost ovog uzbudljivog trilera u tome što sve tu djeluje itekako stvarno. Još jedna je to u nizu aktualnih priča o korporativnoj pohlepi, nedostatku regulacije ondje gdje je prijeko potrebna i ciničnoj spoznaji na što su ljudi danas sve spremni zbog novca. Film je to nakon kojeg se gledatelj mora zamisliti do kuda je otišla ta tehnologija i što je sve danas moguće. I je li sve novo što dolazi zaista bolje od onoga što je aktualno.

IMDB LINK 

Primjedbe