CREATION STORIES (2021,GBR) - 7/10


 

U još jednom u nizu filmova o britanskoj glazbenoj industriji i ljudima koji su je pokretali, saznajemo priču o škotskom menadžeru i producentu te osnivaču nezavisne izdavačke kuće "Creation Records" Alanu McGeeju. Film je to koji je stilski potpuno na tragu prethodnih i puno boljih filmova slične tematike (Good Vibrations o glazbenoj sceni Belfasta ili 24 Hour Party People o glazbenoj sceni Manchestera recimo), no svi oni koji vole takve tipske, nostalgične, feel good filmove o pop ili rock muzici sa "Creation Stories" sigurno neće omanuti. Film je inače snimljen prema McGeejevoj autobiografiji iz 2013. godine, a za scenarij se pobrinuo autor knjige po kojoj je snimljen kultni "Trainspotting" Irvine Welsh. Stoga i ne čudi da je "Creation Stories" stilski i naracijski napravljen na tragu ovog kultnog škotskog filma, a naslovna uloga pripala je škotskom glumcu Ewanu Bremneru, i dalje najpoznatijem kao Spudu iz "Trainspottinga".

Zanimljivo je što je prvotno McGeeja trebao glumiti Ewan McGregor, no sam McGee stavio je veto na njegov nastup smatrajući da McGregor fizički predobro izgleda za njegovu impersonaciju. Zato se Bremner pokazao kao savršen izbor i definitivno je "Creation Stories" jedan od onih zabavnih, turbodinamičnih filmova nakrcanih dobrom muzikom, anegdotama i mitomanijom kakve je teško ne voljeti. McGeeja na početku upoznajemo kao buntovnog klinca iz Glasgowa u drugoj polovici sedamdesetih koji sanja kako će jednog dana imati svoj punk band. Vrlo brzo s najboljim prijateljem zaputit će se on u London, no sudbina će se poigrati tako da njihov bend nikad neće postati uspješan, ali zato će McGee biti itekako uspješan.

"Možda nisam talentiran, no pokrećem stvari", ističe vječno pijani i nadrogirani McGee koji stalno djeluje kao da je na kokainu, speedu ili nekim drugim "dizalicama". Pravi otpadnik i buntovnik, hiperaktivni manijak s nosom za otkrivanje novih bendova i trendova te čovjek koji se znao naći u pravo vrijeme na pravom mjestu. Naracijski priču pratimo iz njegove perspektive dok on svoju životnu priču otkriva američkoj novinarki. I djeluje sve to onako kako i obično djeluje u glavama tipova koji su godine i godine proveli nadrogirani i pijani. Mutno, u magli, teško je razaznati što se zaista od svega toga dogodilo, a što je plod njegove mašte i fantazije.

No, nesporna je činjenica da je McGee otkrio bendove poput Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Primal Scream, a najveći uspjeh postigao je naravno s Oasisom. I baš kao što je McGeejev život očigledno bio potpuno kaotičan, takav je i ovaj film. Stalno je on na rubu bankrota i ruba infarkta, njegova diskografska kuća u nekoliko navrata je pred gašenjem, a onda otkrije neki novi bend koji postane uspješan. I tako u krug, od dna do vrha i nazad nekoliko puta, a imamo tu i epizode u kojima će se ipak na kraju prodati korporacijama, ali i kada će naivno ući u politiku pa iz nje, naravno, otići popišan i izigran. Sve je tu pomalo na rubu groteske, no ne može se poreći da je "Creation Stories" iznimno zabavan film.

IMDB LINK 

Primjedbe