LAS BUENAS INTENCIONES (2019,ARG) - 6,5/10


 

U svom dugometražnom debiju, scenaristica i redateljica Ana Garcia Blaya donosi nam poluautobiografsku priču smještenu u Buenos Aires za vrijeme devedesetih. Bilo je to vrijeme kad je i ona odrastala, a "Dobre namjere" je priča o obitelji usred rastave ispričana iz perspektive troje djece. Najstarija Amanda te mlađi brat i sestra rastrgani su između majke i oca, pomalo razuzdanog i naizgled potpuno neodgovornog tipa na pragu četrdesetih koji se i dalje drži kao da je tinejdžer. Gustavo (Javier Drolas) kao da živi za tri stvari - za nogomet odnosno svoj omiljeni River Plate, rock'n'roll te za svoju djecu. I klinci obožavaju vrijeme provoditi s njim jer je on cool tata koji im sve dopušta i s kojim je uvijek zabavno.

No, problem će nastati što je njegova bivša žena Cecilia (Jazmin Stuart) s novim dečkom odlučila preseliti u Paragvaj i sa sobom povesti djecu. S obzirom da Gustavo koji s najboljim prijateljem Nestorom (Sebastian Arzeno) ima trgovinu s pločama i CD-ima koja mu baš i ne ide najbolje, zapravo i nema neke uvjete da bi se borio za skrbništvo i da djeca ostanu s njim izgledno je da će oni otići daleko od njega. No, zato će najstarija kćer Amanda tražiti da ostane s tatom, a vrlo brzo će se pokazati da otkačeni stari roker baš i nije sposoban biti tata od 0 do 24 i da mu je jako teško uskladiti svoj slobodni životni stil s odgovornošću koja dolazi kad se moraš cijelo vrijeme brinuti za djecu.

Nije bio "Las buenas intenciones" jedan od onih tugaljivih i teških filmova o brakorazvodnim parnicama i borbi za skrbništvo, već iznimno dinamična i lepršava priča o odrastanju. Povremeno Blaya ubacuje tu i snimke koje su snimljene onom tipičnom obiteljskom 16-milimetarskom kamerom koje daju ovom filmu neki poseban štih. Zapravo je ovo film o odraslim ljudima koji kao da odbijaju odrasti i koji pokušavaju zaustaviti vrijeme, a istovremeno o djeci koja djeluju puno odgovornije, zrelije i odraslije od svojih roditelja. Imao je ovaj ležerni feel-good filmić solidan festivalski život, a bio je nominiran i za najbolji argentinski film godine dok je Blayi donio nagradu za najbolju debitanticu. 

IMDB LINK 

Primjedbe