LE DISCOURS / THE SPEECH (2020,FRA) - 6,5/10


 

I ova tipična ekscentrična francuska komedija trebala je premijeru imati u službenom programu otkazanog Cannesa 2020. godine, a "Le Discours" ili "The Speech" mi je djelovao kao još jedan u nizu filmova snimljenih pod utjecaju legendarne Jeunetove "Amelie". Bilo bi pogrešno riječi da je to čisto kopiranje, ali po stilu i dinamici jasno je što je bila glavna zvijezda vodilja uglednom francuskom filmašu Laurentu Tirardu koji je režirao film i napisao scenarij prema istoimenom stripu. Glavni junak, 35-godišnji smotanac Adrien (Benjamin Lavernhe) ovdje je i narator koji se stalno obraća izravno gledatelju.

Mislim da se to u filmskom žargonu naziva probijanjem četvrtog zida (kao što je bio slučaj, recimo, sa serijom "Fleabag"), a film je to brzog tempa i iznimno dinamičan u kojem pratimo ne samo tijek događaja nakon što je Adriena ostavila cura, već i njegov tijek misli. Upast će on u pravu egzistencijalističku krizu nakon što je njegova djevojka Sonia (Sara Giraudeau) odlučila staviti njihovu vezu na pauzu bez nekog objašnjenja. Prošlo je već 38 dana, Sonia mu ne odgovara na poruke, a kaos koji Adrien proživljava u glavi doživljavamo iz prve ruke dok je on na obiteljskom ručku s mamom, tatom, sestrom i šogorom. I tipična je to obiteljska večera na kojoj se uglavnom raspravlja o banalnostima, a kod Adriena će dodatni nemir izazvati zahtjev njegove sestre da na njezinim skorašnjim svatovima on bude govornik.

Počet će on tada i fantazirati o vlastitoj smrti, zamišljat će najgore moguće katastrofe koje bi se mogle dogoditi kada krene njegov govor, a usput ćemo saznavati i njegovu pozadinsku priču. Uglavnom će pažnja biti posvećena njegovim prethodnim romantičnim vezama (ili bolje rečeno pokušajima), analizirat će on sebe i svoj životni stil i vrlo brzo ćemo shvatiti da je riječ o potpunom freaku za kojeg uopće nije čudno da ga je cura ostavila! Veći misterij je što je uopće toliko radila s takvim rastrojenim i neurotičnim čudakom koji pokušava proniknuti u dubinu vlastite podsvijesti i shvatiti u čemu je griješio u ovoj na kraju stilski zanimljivoj, ekscentričnoj, vrckavoj i lepršavoj francuskoj komediji.

IMDB LINK 

Primjedbe