MIDNIGHT TRAVELER (2019,AFG) - 8/10


 

O migrantskoj krizi i nastojanjima svih tih silnih ljudi iz Azije i Afrike da se domognu Europe već godinama čitamo u svim svjetskim medijima. Vjerojatno su se u posljednjih desetak godina na put od istoka prema zapadu iz raznih razloga odlučili milijuni stanovnika Sirije, Iraka, Pakistana, Afganistana i ostalih azijskih zemalja, a među njima je bila i obitelj Hassana Fazilija. On, njegova žena i dvije malene kćeri krenuli su iz Kabula nakon što je saznao da su ga talibani odlučili smaknuti. Dogodilo se to u vrijeme dok talibani još nisu opet zavladali Afganistanom, no svo to vrijeme oni su očito bili dosta snažni i velika opasnost za sve one koji i nisu imali svjetonazore poput njih.

Fazili i njegova žena Fatima (oboje su samouki filmaši) u Kabulu su tako držali kafić i restoran u kojem su se okupljali moderni muškarci i žene. Sve je pošlo po zlu kada su religijski lideri organizirali bojkot njihovog kafića. Slijedile su i racije i ubrzo su oni morali zatvoriti kafić. Potom je Fazili snimio dokumentarac o bivšem talibanskom zapovjedniku Muli Tur Janu koji se odrekao džihadizma, a ubrzo je ubijen. Talibani su potom ucjenili i Fazilijevu glavu zbog čega je on prvo pobjegao u Tadžikistan i prijavio se tamo za azil, no nakon 14 mjeseci njegova je obitelj deportirana u Afganistan. Tada i kreće priča ovog dokumentaca koji su Fazili, njegova žena i kćeri nekoliko godina snimali mobitelima, a nekoliko godina kasnije, kada su se konačno dokopali Njemačke, te snimke su pretvorene u dokumentarac koji je osvojio pregršt nagrada na svjetskim festivalima i koji je izabran na brojne liste najboljih dokumentaraca premijerno prikazanih u 2019. godini.

Pratimo u ovom fascinantnom i zapravo nevjerojatnom putu tri godine njihovog putovanja od Afganistana prema zapadu. Preko Tadžikistana, Irana i Turske do Bugarske, Srbije i Mađarske, života u izbjegličkim centrima, napuštenim stambenim zgradama ili onima u izgradnji, u šumama, kolibama. Donosi "Midnight Traveler" do sada i možda najbolji uvid kako zapravo izgleda to nezamislivo putovanje krijumčarskom rutom. No, ujedno je to i osobna i intimna priča o jednoj obitelji koja jednostavno nije imala izbora. Iz uvodnih kadrova čini se da obitelj Fazili i nije tako loše živjela u Afganistanu, ali kada je Hassan krenuo "talasati" i snimati filmove, situacija se zakomplicirala.

Snimio je on i ostatak njegove familije više od 300 sati materijala i vjerojatno to nije bilo nimalo lako pretvoriti u smislen dokumentaran film koji traje nekih sat i pol. I mora se priznati da je cijela ova priča sjajno zaokružena i da prosječan gledatelj koji se i ne zamara previše sudbinom Hassana i sličnih ljudi, zaista dobiva neviđeni uvid u cijeli taj izbjeglički proces. Iako je do sada snimljeno već dosta filmova koji obrađuju tematiku izbjegličke krize, "Midnight Traveler" je možda i prvi film na tu temu koji sam imao priliku gledati koji donosi tu priču iznutra. Koji gledatelja s protagonistima, ljudima koji se po razmišljanjima i pogledima na život ne razlikuju toliko puno od nas, doslovno vodi na to stravično i užasavajuće putovanje od 3500 kilometara i nekoliko godina.

IMDB LINK 

Primjedbe