MINYAN (2020,SAD) - 6,5/10


 

David (Samuel H. Levine) je 17-godišnjak iz Brooklyna čiji su roditelji Židovi koji su u Ameriku doselili dok je on još bio dijete. Vrijeme radnje je sredina osamdesetih, a David je nekako povučen mladić koji istovremeno pokušava držati do tradicije i običaja konzervativne židovske zajednice kojoj pripada i njegova obitelj, ali i propitkuje sva ta striktna pravila. Iako bi on radije išao u javnu školu, njegova majka koja je nekoć u Rusiji bila zubarka, a sada radi na šalteru, inzistira da ide u židovsku školu. Davidov otac u Rusiji je bio boksački trener, a sada masira uglavnom sredovječne udovice, a puno bliskiji je David s djedom Josefom, nego sa svojim roditeljima.

Film koji je premijerno prikazan u službenom programu festivala u Berlinu zapravo i počinje nečim što se zove minyan što je neki židovski običaj koji bi se mogao opisati i kao kvorumom od deset odraslih Židova potrebnih za određene religijske zadatke. Ulaskom u taj kvorum David će i simbolički ući u krug odraslih, a kad preseli k djedu, počet će on sve više istraživati svoju osobnost. Dok se u krugu njegovih roditelja i njihovih prijatelja na tapeti tipične židovske teme i priče o holokaustu, Davida sve više zanima vanjski svijet. Nakon izbacivanja iz židovske škole, ispunit će mu se želja i krenut će u javnu školu i tamo će se zbližiti s jednom kolegicom. Istovremeno, počet će on obilaziti i njujorške gay - barove te istraživati i tu svoju stranu.

Počet će on paralelno gotovo pa voditi dva života. Jedan za obitelj i židovsku zajednicu, a drugi u kojem će pokušati zadovoljiti svoju znatiželju, a sve to se događa u jeku epidemije AIDS-a koja je u to vrijeme najviše pogodila upravo američku homoseksualnu zajednicu. Pokazao se "Minyan" kao zanimljiva, misteriozna i osobna priča o odrastanju i sazrijevanju mladića koji se našao na pravoj prekretnici. Kako će vrijeme prolaziti postajat će sve jasnije da postaje sve teže balansirati a ta dva života i morat će David odlučiti što će izabrati - život kojim bi udovoljio obitelji i konzervativnoj tradicionalnoj židovskoj zajednici ili život kakav stvarno želi i zanima ga.

IMDB LINK 

Primjedbe