MURINA (2021,HRV) - 7,5/10


 

Osvojila je dugometražna debitantica Antoneta Alamat Kusijanović Zlatnu kameru odnosno nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu gdje je "Murina" prikazana u sklopu programa Redateljskih večeri. Mislim da je to prva nagrada za neki hrvatski film na nekom A festivalu nakon tko zna koliko godina, a zanimljivo je kako je jedan od producenata ove autentične, a opet univerzalne coming-of-age drame bio i Martin Scorsese. I zaista je "Murina" jedan od najboljih hrvatskih filmova u zadnjih nekoliko godina, no baš kao i velika većina domaćih filmova i ona je prošla dosta slabo na kino blagajnama. "Murina" je film koji i tematski i stilski posve slijedi trendove u modernoj europskoj kinematografiji i film za koji je lako zaključiti zašto bi ga mogli voljeti prosvjećeni žiriji i kritika na tim mondenim festivalima.

Za one koji ne znaju, murina je vrsta ribe pomalo zmijolikog oblika koja obično sama obitava među stijenama, a može ona biti prilično agresivna kad shvati da je ugrožena. Ne samo da ima opasan ugriz koji može biti vrlo bolan i sporo zacjeljuje, već ima ona i skriveni otrov u vlastitoj krvi. Pomalo karakteristike murine ima i glavna protagonistica filma, 17-godišnja Julija (odlična debitantica Gracija Filipović). Ona sa strogim ocem Antom (Leon Lučev) koji djeluje kao agresivni narcisoidni kompleksaš i poslušnom majkom Nelom (danska glumica srpskog porijekla Danica Čurčić) živi na nekom dalmatinskom otoku. I ne samo da je Julija usamljena, već se čini da je ona jedna od onih osoba koje vole samoću, a žive i ona i majka pod čvrstim stiskom i strogom kontrolom zapovjedno nastrojenog oca čija je uvijek zadnja.

Vrlo brzo da se naslutiti da Ante planira prodati kuću i zemlju na otoku na kojem žive i preseliti u Zagreb, a zato ondje s društvom stiže i njegov prijatelj iz mladih dana, američki biznismen Javier (Cliff Collins). Ante kod svog bogatog prijatelja želi stvoriti dojam da su oni skladna obitelj što bi uz ljeto, sunce, prekrasne krajolike dalmatinskih otoka trebalo utjecati da on odriješi kesu. Ipak, vrlo brzo shvaćamo da Ante i Javi baš i nisu prijatelji, već je Ante nekoć radio kao pomorac za Javievog oca i napravio je neko sranje zbog čega su se razišli. Očito je i da je Nela u prošlosti imala nešto s Javijem, a očeva servilnost prema bogatom strancu, u inatljivoj djevojci stvorit će dodatni otpor.

Ne samo da će ona pokušati sabotirati očeve planove, već Julija kao da će u Javiu pronaći svojevrsnu zamjensku očinsku figuru i u njegovom dolasku ona kao da će vidjeti neki utopijski, eskapistički plan za bijeg iz očevog stiska. Također će nam nakon nekog vremena postati jasno da odlike murine nema samo ova djevojka koja je gotovo pa morska sirena, stalno u moru u kojem se najbolje snalazi. Sva četiri glavna lika kao da imaju određene karakteristike murine, a Julija će sve više skupljati hrabrost i odlučila se ona po svaku cijenu suprotstaviti agresivnom ocu te se na trenutke čini da su ona i mama više Antini taoci, nego njegovi najbliži.

No, priča je tu, shvatit ćemo do kraja, puno kompleksnija i situacija baš i nije tako crno - bijela kako se možda i čini na prvi mah. Do kraja će nam Antino ponašanje postati barem mrvicu jasnije, kao što je i vrlo brzo jasno da "Murina" ni izbliza nije onaj tipični, ljetni feel-good film, već zanimljiva drama u kojoj se uz teme kao što su patrijarhat, odrastanje u stisku kontrolirajućih roditelja, autorica suptilno bavi i temama kao što su rasprodaja zemlje i servilnog odnosa domaćih ljudi prema strancima.

IMDB LINK 

Primjedbe