NEČISTA KRV - GREH PREDAKA (2021,SRB) - 7/10


 

Klasično djelo srpskog pisca Borisava Stankovića s početka 20. stoljeća, doživjelo je novu adaptaciju. Koliko sam vidio, osim filma čija se radnja odvija sredinom 19. stoljeća u Vranju na jugu današnje Srbije, na području koje je tada bilo dijelom turskog carstva, Milutin Petrović snimio je i seriju (koju sam, barem za sada, preskočio). I imala je "Nečista krv - greh predaka" jako dobru prođu u srpskim kinima i na kvalitetan način prikazane su tu povijesne okolnosti i odnosi između domicilnog pravoslavnog i osvajačkog turskog stanovništva. Iako su se autori očito trudili da u cijelu ovu priču unesu i pomalo westernovski štih, meni je to na trenutke bilo na razini neke erotikom nabijene sapunice.

Hadži-Trifun (Dragan Bjelogrlić) je ugledni trgovac i nekakav starješina srpskog stanovništva na tom području. No, baš kao i svo ostalo nemuslimansko stanovništvo, i on mora plaćati porez, a osim što je u permanentnom sukobu i borbi za prevlast s lokalnim turskim vladarom Džafer-begom, naći će se on i u obiteljskim problemima. Glavni od tih problema bit će s mladom i lijepom snahom Tašanom (Anđela Jovanović), udovicom njegovog sina Đorđa koja je i dalje nominalno u fazi žalovanja, no zaljubljena je ona u lokalnog svećenika. Na nju je pak oko bacio i bogati i moćni Turčin koji od Hadži-Trifuna traži da mu je preda.

Tu je i Hadži-Trifunova mlađa sestra Cone (Katarina Radivojević) koja je trenutnu razbibrigu pronašla u mlađahnom pjevaču, a čini se da ona podjednako uživa u intrigama kao i njen brat iako mi je samo postojanje njenog lika do kraja ostalo dosta nejasno. No, vidjet ćemo do kraja da se Hadži-Trifun ipak malo zaigrao s tom kombinatorikom i igrama u kojima je nesumnjivo vičan, a iako "Nečista krv" solidno prikazuje ne samo odnose između Turaka i Srba tog doba, već i koliko je to bilo potpuno patrijarhalno društvo, ostalo mi je tu puno toga nedorečenog. Prvenstveno likovi koji su uglavnom ostali neizgrađeni i vjerojatno je po tom pitanju serija napravila puno više i imalo se vremena otići u dubinu. Svejedno, bila je "Nečista krv" ipak kvalitetna društvena kronika okrutnog vremena u kojoj čak i više nego međunacionalnih trvenja, pratimo komplicirane obiteljske odnose i njihove spletke, manipulacije, ljubavi, preljube. Uz pokoju kap prolivene krvi.

IMDB LINK 

Primjedbe