THE FALLOUT (2021,SAD) - 7/10


 

Masovna ubojstva u školama nešto je posve tipično za Ameriku i nešto što u ostalim dijelovima svijeta nitko ne može razumijeti. Svako malo čitamo vijesti o nekom takvom užasavajućem događaju i nitko se zbog toga više previše i ne uzbuđuje jer odavno nam je postalo to nešto normalno što se događa u Americi. Naravno da nije normalno da neki iskompleksirani klinac koji bez problema dođe do automatskog oružja poroka pet, deset ili dvadeset svojih kolega pa potom njega ustrijeli policija, a svi oni koji svjedoče nečem takvom vjerojatno moraju doživotno ostati traumatizirani. Jednom takvom pokolju će svjedočiti i glavne junakinje debitantskog dugometražnog filma ne pretjerano poznate glumice Megan Park, a "The Fallout" je dobio i veliku nagradu žirija i nagradu publike na uglednom South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu.

Pukom srećom 16-godišnju Vadu (Jenna Ortega) na mobitel će nazvati mlađa sestra Amelia usred sata u suzama i ona će zatražiti nastavnicu da je pusti van. Zaputit će se ona prema ženskom WC-u, gdje će susresti vršnjakinju, popularnu plesačicu Miu (Maddie Ziegler) kad odjednom krene pucnjava. Dvije djevojke sakrit će se u jednom od zahoda, a ondje će im se ubrzo sav prekriven krvlju pridružiti i mladić Quinton čiji je brat neposredno prije ubijen. I mudro Park postupa što taj masakr uopće ne prikazuje i što tih nekoliko minuta potpune katastrofe pratimo iz perspektive ovo troje srednjoškolaca koji strahuju da su to i njihovi posljednji trenuci.

Na kraju će svo troje ipak preživjeti, no taj traumatični događaj ostavit će posljedice na sve njih. Posebno na Vadu, jednu od onih tipičnih autsajderica iz sličnih američkih filmova, djevojku iz dobre obitelji s brižnim roditeljima koja se jednostavno neće moći nositi s onim što je proživjela. Počet će se ona zatvarati u sebe, isključivati svoje dojučerašnje prijatelje, postajati osorna prema roditeljima i mlađoj sestri i svima će govoriti da je OK dok istovremeno pokušava duboko potisnuti ono što osjeća. U sličnoj situaciji bit će i Mia, djevojka u prilično drukčijoj situaciji jer njezini bogati roditelji stalno su odsutni i ona je praktički cijelo vrijeme prepuštena sama sebi.

"The Fallout" je film koji na pametan način obrađuje ovu strašnu temu, no ova mračna i teška priča mudro se povremeno razbija humorom. Dok Vada o onome što osjeća ne želi pričati ni sa kim, neki njeni školski kolege u kasnijim prosvjednim povorkama vide priliku da skrenu pažnju na sebe. Vada je bijesna i tužna, odlazi na tretmane kod psihijatrice (Shailene Woodley), no dok sve ono što je proživjela ne raščisti sama sa sobom, nema za nju pomaka. Promijenit će se i njeno ponašanje. Počet će ova do jučer uzorna djevojka pomalo i eksperimentirati s drogama, alkoholom i svim ostalim što i inače rade 16-godišnjaci.

Snimljena je ova drama i stilski na način da što preciznije pokušava prikazati život današnjih američkih tinejdžera koji valjda više i ne komuniciraju drukčije nego preko mobitela i društvenih mreža. Stalno u kutu ekrana možemo čitati poruke koje Vada izmijenjuje s kolegama, prisiljeni smo slušati onu iritantnu ljigu od muzike koju valjda danas slušaju američki tinejdžeri. No, sve u svemu bio je "The Fallout" zreo film koji na kvalitetan, emotivan, realan, ali i iskren način pokušava obraditi jednu iznimno tešku temu i u tome uspijeva, dobrim dijelom i zahvaljujući nadahnutoj izvedbi glavne glumice kao i ostatku ekipe.

IMDB LINK 

Primjedbe